Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozšírená realita umožní lekárom „vidieť“ orgány v tele pacienta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aké by to bolo, keby lekári mohli vidieť cez kožu pacienta a mohli tak prezerať kosti a vnútorné orgány bez nutnosti použitia skalpela? Presne o to sa snaží experimentálne zariadenie označené ako ProjectDR, ktoré vyvinuli vedci z univerzity v Alberte.

Technológia v skutočnosti nespôsobí, že sa koža pacienta stane transparentnou, ani neposkytne obrazy vnútra tela pacienta v reálnom čase. Namiesto toho premieta predtým získané trojrozmerné obrazy zo zariadení CT alebo MRI priamo na kožu tak, aby boli zosúladené so zodpovedajúcimi časťami pacienta.

Systém ProjectDR obsahuje projektor, infračervené kamery a značky, ktoré sú umiestnené na strategických miestach pacienta. Kamery potom sledujú tieto značky a umožňujú systému poznať orientáciu tela tak, aby sa obrazy premietané na koži pohybovali presne s pohybom pacienta.

Systém ProjectDR obsahuje projektor, infračervené kamery a značky, ktoré sú umiestnené na strategických miestach pacienta.

Je tiež možné, aby systém ProjectDR projektoval určité segmenty obrazov z CT a MRI, napríklad len pľúca alebo len krvné cievy, v závislosti od toho, čo si vyšetrenie pacienta vyžaduje. Vedci sa domnievajú, že táto technológia by sa dala použiť v rôznych aplikáciách, vrátane vyučovania, fyzioterapie, laparoskopickej chirurgie a dokonca aj chirurgického plánovania.

ProjectDR premieta predtým získané trojrozmerné obrazy zo zariadení CT alebo MRI priamo na kožu tak, aby boli zosúladené so zodpovedajúcimi časťami pacienta.