Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová metóda cez MRI zistí zhubný nádor aj bez potreby biopsie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zvyčajne ak sa v obličkách objaví malý nádor, je potrebné vykonať invazívnu a bolestivú biopsiu, aby sa určilo, či je nádor malígny alebo benígny. Výskumníci z univerzity Southwestern však vyvinuli nový spôsob, ktorý využíva technológiu magnetickej rezonancie (MRI) pre presnú identifikáciu zloženia a agresivity nádoru aj bez biopsie.

Nová metóda sa nazýva multiparametrická magnetická rezonancia (mpMRI) a zahŕňa štandardizovaný diagnostický algoritmus, ktorý vyhodnocuje niekoľko špecifických MRI snímok cieľovej obličkovej hmoty. Metóda sa sústredí okolo niekoľkých faktorov v rôznych obrazoch MRI, vrátane prítomnosti mikroskopického tuku v nádore a intenzity signálu pri MRI snímkovaní.

Pomocou tejto metódy získa lekár viaceré obrazy z obličkovej hmoty a každý z nich hovorí o tkanive. Metóda nie je pritom zamýšľaná tak, aby nahradila klasickú biopsiu, ale môže sa skôr využívať ako ďalší vyšetrovací krok, ktorý by mohol znížiť počet zbytočných biopsií alebo potvrdí potrebu biopsie u pacientov, ktorí by sa jej inak vyhli.

Vedci z univerzity Southwestern vyvinuli novú metódu, ktorá s pomocou MRI snímok zistí prítomnosť zhubného nádoru v obličkách.

Súčasný návrh metódy naznačuje, že lekári, s pomocou informácií poskytnutých algoritmom, dokážu identifikovať najbežnejšiu malígnu formu nádoru obličiek so spoľahlivosťou 80 percent. Kým sa však táto metóda rozšíri do praxe, budú ešte potrebné ďalšie kroky pre overenie týchto výsledkov. Štúdia však naznačuje, že by mohlo ísť o hodnotnú pomocnú techniku v diagnostických postupoch pre lekárov.

Nová metóda sa nazýva multiparametrická magnetická rezonancia (mpMRI) a zahŕňa štandardizovaný diagnostický algoritmus, ktorý vyhodnocuje niekoľko špecifických MRI snímok cieľovej obličkovej hmoty.