Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vodivá strata sluchu sa môže liečiť 3D tlačenými implantátmi

Vodivá strata sluchu sa môže liečiť 3D tlačenými implantátmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo vnútri každého stredného ucha sú tri drobné spojené kosti, ktoré prenášajú vibrácie z ušného bubienka do ušného slimáka. Ak sú tieto kosti poškodené, vzniká takzvaná vodivá strata sluchu. Vďaka technológii 3D tlače sa toto ochorenie bude dať liečiť oveľa efektívnejšie ako tomu bolo doteraz.

V súčasnosti sa vodivá strata sluchu lieči chirurgicky nahradením poškodených kostí oceľovo-keramickými protézami. Každý kus je ručne vyrábaný pre konkrétneho pacienta priamo v operačnej miestnosti. Na nešťastie bývajú operácie vo vysokej miere neúspešné, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že protézy nie sú presne vždy rovnakej veľkosti ako kosti, ktoré majú nahradiť.

Toto si dobre uvedomujú aj vedci z univerzity v Marylande, ktorí začali skúmať využitie technológie 3D tlače pre vytváranie presných implantátov ušných kostí pre každého jedného pacienta s vodivou stratou sluchu. Počas laboratórnych experimentoch výskumníci extrahovali strednú spájaciu kosť v zvukovode z troch ľudských mŕtvol a s pomocou CT počítačového tomografického skenera tieto kosti preniesli do digitálnej podoby pre vytvorenie vernej reprodukcie za pomoci bežnej 3D tlačiarne.

3D vytlačený implantát ušnej kosti leží na americkej penny pre lepšiu predstavu o jeho veľkosti.

Následne boli štyria chirurgovia vyzvaní, aby protézu implementovali späť do sluchového reťazca, z ktorého boli kosti vybraté. Žiaden z lekárov pritom nemal predchádzajúcu znalosť o tom, ktorá protéza má patriť ktorému mŕtvemu telu. Všetkým sa pritom podaril zákrok vykonať správne.

Vedci teraz plánujú tlač implantátov pomocou biokompatibilných materiálov a dokonca plánujú vyrobiť implantát v mriežkovej štruktúre, do ktorej by sa mohli vniesť kmeňové bunky, ktoré by obrástli túto štruktúru tak, aby bola protéza postupne nahradená novou kosťou. Výskum poukazuje na obrovský potenciál technológie 3D tlače v zdravotníctve vďaka schopnosti presne reprodukovať anatomické vzťahy v ľudskom tele na sub-milimetrovej úrovni.

Jeden z ušných implantátov vo vnútri kruhu spolu s podpornou konštrukciou, ktorá sa odstráni.