Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika zabráni baktériám, aby sa učili byť odolné voči antibiotikám

Nová technika zabráni baktériám, aby sa učili byť odolné voči antibiotikám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Baktérie, ktoré si dokážu vyvinúť schopnosť byť odolné voči antibiotikám, sa v najbližších desaťročiach môžu stať jedným z najpálčivejších globálnych zdravotných problémov, pokiaľ s tým ľudstvo nič nespraví. Výskumníkom z univerzity v Montreale sa však podarilo vytvoriť novú zbraň proti takýmto baktériám, ktorá im zabraňuje vo vzájomnom prenose génov, ktoré pomáhajú rozvíjať rezistenciu voči antibiotikám.

Nedávne štúdie varovali, že takzvané super baktérie by mohli byť do roku 2050 zodpovedné až za 10 miliónov úmrtí ročne a že naša obranná línia už teraz zlyháva, čo znie veľmi znepokojujúco. Aby ľudstvo zabránilo tomuto apokalyptickému scenáru, potrebuje techniky a lieky, ktoré bojujú voči takýmto baktériám na viacerých frontoch.

Tím výskumníkov z univerzity v Montreale sa zameral práve na oblasť blokovania plazmidov, čo sú fragmenty DNA, ktoré mikróby používajú pre prenos užitočných génov medzi sebou. Rezistencia voči antibiotikám sa často šíri medzi nimi týmto procesom, takže jeho prerušenie by mohlo byť užitočným nástrojom voči super baktériám.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

Ako prvé sledovali výskumníci knižnicu malých chemických molekúl a hľadali v nej tie, ktoré na seba viažu proteín nazývaný ako TraE. Ten je rozhodujúcou súčasťou procesu prenosu plazmidov. Ako náhle vedci identifikovali vhodných kandidátov, použili metódu röntgenovej kryštálografie pre presné určenie, kde tieto molekuly na seba viažu TraE proteín. Cieľom bolo nájsť slabé miesto na bielkovinách molekúl a zamerať sa na neho tak, aby proteín nefungoval. Poznaním molekulárnej štruktúry týchto proteínov by mohlo pomôcť navrhnúť metódu na inhibíciu ich funkcie.

S využitím týchto poznatkov výskumníci navrhli silnejšie väzby medzi molekulami a podarilo sa im znížiť prenos génov s informáciami o odolnosti voči antibiotikám. Výskumníci chcú nájsť viac týchto inhibítorov molekúl a rovnako chcú prispôsobiť techniku boja aj proti iným choroboplodným baktériám, ako je napríklad druh Helicobacter pylori, čo je žalúdočný patogén, ktorý spôsobuje vredy a rakovinu žalúdka.