Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrodávkovacia technológia redukuje plytvanie očných kvapiek

Mikrodávkovacia technológia redukuje plytvanie očných kvapiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí musia míňať nemalé finančné prostriedky na očné lieky by mohli v budúcnosti výrazne ušetriť. Lieky síce nebudú lacnejšie, no jedna fľaša očných kvapiek by mohla vydržať oveľa dlhšie. Je to z toho dôvodu, že vedci vyvinuli elektronický mikrodávkovací systém, ktorý je podstatne účinnejší, ako súčasná technológia dávkovania.

Bežný dávkovač kvapiek v očných liekoch vytvára štyri až päťnásobne väčšie objemy, ako ľudské oko dokáže vstrebať. To znamená, že sa v podstate predávkujeme liekom na oči, pričom všetky tekutiny navyše nám buď stekajú po tvári alebo sa dostanú do tela cez kanálik v rohu oka. Výsledok je nielen plytvanie liečivom, ale aj prípadný výskyt vedľajších účinkov, ako je sčervenanie, svrbenie, podráždenie alebo vysúšanie oka.

Práve preto sa tím vedcov z Očnej a ušnej kliniky Mount Sinai v New Yorku rozhodol vyvinúť mikrodávkovací systém. Ten poskytuje menej ako štvrtinu objemu lieku vo forme malých kvapôčiek, zatiaľ čo stále dosahuje účinok liečby porovnateľný s očnými kvapkami s bežným dávkovačom. Navyše dávkovanie s novým systémom je aj rýchlejšie, dokáže liečivo nakvapkať už za 80 milisekúnd.

V laboratórnych testoch sa porovnávala vybraná skupina ľudí, ktorá používala konvenčný dávkovač očných kvapiek so skupinou s mikrodávkovačom. Testované subjekty v druhom prípade reagovali rovnako dobre na liečivo, no s výrazne menšími vedľajšími účinkami. V krvnom obehu bola tiež zaznamenaná nižšia hladina lieku. Vedci plánujú začať s klinickými štúdiami niekedy počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)