Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obväz, ktorý do tela dávkuje liečivo presne podľa časového plánu

Obväz, ktorý do tela dávkuje liečivo presne podľa časového plánu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Nebraska-Lincoln, Harvad Medical School a MIT vyvinuli prototyp obväzu na rany, ktorý dokáže uvoľňovať čerstvé dávky liekov v priebehu času alebo dokonca rôzne typy liekov v určitom čase. Dávkovanie by sa navyše mohlo dať ovládať aj s pomocou prepojenia so smartfónom.

Obväz je vyrobený z elektricky vodivých vlákien, ktoré sú potiahnuté hydrogélom. Tento gél môže obsahovať liečivá, ako sú antibiotiká, rastové faktory alebo lieky proti bolesti. To znamená, že v jednom obväze môžu byť prítomné rôzne lieky, ktoré sú nanesené na rôzne vlákna v obväze.

Súčasťou obväzu je mikroregulátor vo veľkosti poštovej známky, ktorý vysiela napätie cez vybrané vlákna v určitých časoch. Keď sa tak stane, vlákna sa zahrejú a tiež zohrievajú gél, ktorý ich pokrýva. Týmto spôsobom dokáže gél uvoľniť liečivo, ktoré distribuuje do miesta poranenia.

Vedci vyvinuli obväz, ktorý do tela dávkuje liečivo presne podľa časového plánu.

Mikroregulátor by sa tiež mohol dať aktivovať bezdrôtovo, pomocou smartfónu alebo tabletu. Do obväzu by sa tiež dali implementovať senzory, ktoré by mohli merať glukózu, pH a iné indikátory zdravia kože pacienta. Vďaka tomu by sa obväz vedel autonómne aktivovať, aby poskytol lieky podľa danej potreby.

Vedci predpokladajú, že ich technológia by si mohla nájsť uplatnenie pri liečení diabetických alebo iných chronických ranách, alebo dokonca aj v armáde pre vojakov, ktorí sú ošetrovaní na bojovom poli, kde sú prítomne početné patogény.