Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálne čalúnenie účinne zabíja zárodky baktérií na dverách

Špeciálne čalúnenie účinne zabíja zárodky baktérií na dverách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V nemocniciach môžete nájsť množstvo dávkovačov pre dezinfekciu rúk, no bohužiaľ ich nie každý vždy používa a tak sa baktérie môžu šíriť na často dotýkaných povrchoch, ako sú napríklad dverné kľučky. Riešením by však mohli byť špeciálne antibakteriálne čalúnenie na dvere, ktoré vyvinula spoločnosť patriaca pod univerzitu v anglickom meste Leeds.

Toto čalúnenie dostalo názov Surfaceskins a ide o finančne nenáročné textilné výrobky, ktoré pokryjú existujúcu hliníkovú dosku na výkyvných dverách, ktoré sa často používajú v priestoroch s vysokým výskytom osôb. Ak niekto chce dvere otvoriť, zatlačí s dlaňou na Surfaceskins. Tlak vytlačí alkoholový gél zo zásobníka v čalúnení, ktorý prúdi z malých otvorov na jeho povrchu.

Povrch dverného čalúnenia Surfaceskins po zatlačení vytlačí malé kvapôčky dezinfekčného gélu.

Týmto spôsobom sa dezinfikuje povrch Surfaceskins už v priebehu niekoľkých sekúnd, takže povrch dverí je čistý, bez škodlivých baktérií, a je pripravený na ďalšieho používateľa. Podľa spoločnosti Nonwovens Innovation and Research Institute, ktorá stojí za výrobou dverných čalúnení Surfaceskins, vykonané testy preukázali, že sa znížila úroveň baktérií až o 90 percent v porovnaní s bežnými nechránenými doskami výkyvných dverí.

Každý kus čalúnenia na dvere Surfaceskins sa môže používať po dobu siedmych dní alebo počas 1 000 stlačení, podľa toho, ktorá udalosť nastane skôr. Keď je na čase ich vymeniť, stačí ich len vybrať z plastového držiaka, ktorý je namontovaný na výkyvných dverách.

Špeciálne čalúnenie na dvere Surfaceskins vydrží dezinfikovať po dobu siedmych dní, kým sa musí vymeniť.