Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacné zariadenie umožní vykonať lekársku diagnostiku cez smartfón

Lacné zariadenie umožní vykonať lekársku diagnostiku cez smartfón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zvyčajne sa pri spektrálnej analýze ľudskej krvi, vzoriek moču alebo slín využívajú drahé laboratórne stroje. Takéto vybavenie tak nemusí byť vždy dostupné pre lekárov v rozvojových krajinách alebo pre pacientov, ktorí si potrebujú monitorovať svoj zdravotný stav doma. Vedci z Illinoisskej univerzity v Urbana Champaign však vytvorili 3D tlačené zariadenie, ktoré za prijateľnú cenu 550 dolárov dokáže pracovať s obyčajným smartfónom, aby vykonalo rovnaké testy s rovnakou presnosťou.

Zariadenie známe po názvom TRI (Transmission Reflectance Intensity) je analyzátor, ktorý je podľa vedeckého tímu schopný „detegovať výstup akéhokoľvek testu, pri ktorom sa používa kvapalina meniaca farbu, alebo kvapalina, ktorá generuje svetlo, ako sú napríklad fluorescenčné farbivá.“

Analýza sa vykonáva tak, že sa spracovaná vzorka kvapaliny umiestni do mikrofluidnej náplne, ktorá sa manuálne posunie cez otvor v zariadení. Potom sa na osvetlenie vzorky použije buď LED blesk telefónu alebo integrovaná zelená laserová dióda. Svetlo prechádza cez optické vlákno a cez difrakčnú mriežku až do zadnej kamery smartfónu. Sprievodná aplikácia potom analyzuje obraz, hľadá konkrétne zmeny farby alebo fluorescenciu v závislosti od vykonaného testu.

Vedci z Illinoisskej univerzity vyvinuli lacné zariadenie TRI, ktoré dokáže vykonať lekársku diagnostiku prostredníctvom smartfónu.

V rýchlom slede sa pritom dá vykonať viacero analýz, pretože mikrofluodná kazeta môže byť naplnené niekoľkými vzorkami naraz. Analyzátor TRI je schopný vykonať tri najbežnejšie typy testov v lekárskej diagnostike, no vedci dúfajú, že by sa dal prispôsobiť na tisícky už vyvinutých testov. Okrem lekárskej diagnostiky by sa zariadenie TRI mohlo využiť ako monitor životného prostredia, pri testovaní liečiv, kontrole kvality výroby a celkovej bezpečnosti potravín.