Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Opaľovací krém na báze DNA je efektívnejší, čím dlhšie je na koži

Opaľovací krém na báze DNA je efektívnejší, čím dlhšie je na koži
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci opaľovací krém pomáha chrániť našu pokožku pred škodlivým UV žiarením zo slnka, nie každý zrejme vie, žeby sa krém mal aplikovať znova v priebehu niekoľkých hodín. Toto však vôbec netreba riešiť s experimentálnym opaľovacím krémom na báze DNA, ktorý sa v skutočnosti stáva účinnejším, čím dlhšie zostane na pokožke používateľa.

Tím vedcov pod vedením odborného asistenta biomedicínskeho inžinierstva Guy Germana z univerzity Binghamton v New Yorku vyvinul tenký a opticky priehľadný kryštalický DNA povlak, ktorý bol následne ožarovaný ultrafialovým svetlom. Počas testov sa zistilo, že čím viac UV žiarenia sa na DNA náter dostávalo, tým viac sa zvýšila jeho optická hustota a tým lepšie dokázal absorbovať škodlivé lúče.

„Ultrafialové svetlo môže v skutočnosti poškodiť DNA a to nie je dobrá správa pre ľudskú pokožku,“ hovorí Guy German. „Pomysleli sme si, že by sme to zvrátili tým, žeby sme použili DNA ako vrstvu, ktorá sa obetuje, takže namiesto poškodenia DNA v koži sa poškodí len náter na koži.“

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

Okrem toho to vyzerá tak, že tento DNA náter spomaľuje odparovanie vody cez povrch pokožky, čím sa udržiava dlhšie hydratovaná. Vzhľadom na toto zistenie by si táto technológia mohla nájsť aj iné využitie, ako len DNA opaľovací krém.

„Ak je náter opticky transparentný a zabraňuje poškodeniu tkaniva pri slnečnom pôsobení a navyše dobre udržiava pokožku hydratovanú, myslíme si, že by sa to dalo potenciálne využiť aj pre prekrytie zranenia v prostredí s extrémnymi podmienkami,“ dodáva German.