Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fíni chcú spustiť testy vakcíny proti cukrovke typu 1 na ľuďoch

Fíni chcú spustiť testy vakcíny proti cukrovke typu 1 na ľuďoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dlhé roky sa predpokladalo, že pri rozvoji cukrovky typu 1 (Diabetes mellitus 1. typu) zohrávajú významnú úlohu vírusové infekcie. Výskumníci vo Fínsku skúmali toto spojenie už viac ako 25 rokov a teraz veria, že sa im podarilo zamerať konkrétnu vírusovú skupinu, ktorá môže túto nepríjemnú chorobu spúšťať. Po vývoji prototypu vakcíny chce tím v roku 2018 začať s klinickými testami na ľuďoch.

Hoci cukrovka typu 1 nie je taká bežná ako typu 2, stále postihuje milióny ľudí po celom svete. Ochorenie sa zvyčajne začína v detstve a každý rok je diagnostikovaných viac ako 80 000 nových prípadov. Cukrovka typu 1 sa vyskytuje, keď imunitný systém ničí beta bunky produkujúce inzulín v pankrease.

Nedávny výskum naznačuje, že enterovírusy by mohli zohrať silnú úlohu pri vzniku tohto ochorenia. Výskumná skupina z univerzity v Tampere spočiatku skúmala viac ako 100 rôznych typov enterovírusov, ktoré sa našli u ľudí. Po určení šiestich špecifických vírusových kmeňov, ktoré by mohli byť spojené s cukrovkou typu 1, bol nakoniec identifikovaný jeden typ, ktorý bol najväčším rizikom. Výskumníci následne vytvorili prototyp vakcíny, ktorá bola úspešne otestovaná na zvieratách.

Tím výskumníkov z Fínska po identifikácii enterovírusov v pankreatickom tkanive (na obrázku v hnedej farbe) vyvinul vkacínu, ktorá by mohla zabrániť rozvoju cukrovky typu 1.

V súčasnosti sú plánované tri fázy pre klinické testy na ľuďoch. V prvej sa bude skúmať bezpečnosť očkovacej látky na malej skupine dospelých pacientov, potom sa bude testovať na skupine detí s cieľom posúdiť jej bezpečnosť a účinnosť proti enterovírusom. Tretia a záverečná fáza klinických testov bude hodnotiť, či táto vakcína môže úspešne zabrániť nástupu cukrovky typu 1. Záverečná fáza testov pritom môže trvať až osem rokov, pretože bude potrebný dlhší čas, aby bolo možné presne zistiť, či bola choroba naozaj úspešne potlačená.

Táto liečba nepomôže pre už existujúce prípady cukrovky, no tím vedcov dúfa, že v prípade úspechu by vakcína mohla v prvom rade zabrániť tomu, aby sa zvyšoval veľký počet prípadov výskytu cukrovky typu 1.