Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtové zariadenie Nerivo vám môže pomôcť prekonať bolestivú migrénu

Bezdrôtové zariadenie Nerivo vám môže pomôcť prekonať bolestivú migrénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia trpiaci migrénami dobre vedia, aké nepríjemné bolesti musia prekonať aj niekoľko dní v kuse. Hoci vo všeobecnosti treba len prečkať ten hrozný čas, kým migréna sama odoznie, existujú už rôzne zariadenia, ako sú čelenky, ktoré sú navrhnuté tak, aby pomáhali bolesti potlačiť. Najnovším sľubným prírastkom je zariadenie Nerivo, ktoré sa nosí na paži ako manžeta.

Nerivo pochádza od izraelskej firmy Theranica Ltd., a obsahuje batériu, procesor a dve elektródy pre kontakt s pokožkou nositeľa v hornej časti paže. K nej sa upevní pomocou elastickej manžety. Spoločnosť tvrdí, že elektródy dodávajú do tela elektrické impulzy, ktoré sa z nervových vlákien v paži odovzdávajú do mozgového kmeňa používateľa. Tam sa aktivujú takzvané neurotransmitery, ktoré pôsobia ako prírodné liečivo proti bolesti.

Mobilná aplikácia v smartfóne používateľa pritom slúži k bezdrôtovému ovládaniu zariadenia a umožňuje spustenie liečby v prípade, že sa objavia známky bolesti hlavy. Používateľ si môže korigovať intenzitu elektrických impulzov. Vo všeobecnosti pritom platí, že čím sú impulzy vyššie (bez toho aby vyvolali bolesť), tým je to lepšie.

Zariadenie Nerivo vysiela impluzy do paže nositeľa cez dvojicu elektród v snahe potlačiť bolesti spôsobené migrénou

Zariadenie Nerivo bolo podrobené štúdii v Izraelskom technologickom inštitúte. Bolo testované na 71 pokusných dobrovoľníkoch, z ktorých všetci trpeli najmenej ôsmimi migrénami mesačne. Výskumníci bez vedomia dobrovoľníkov nastavili zariadenia na dva režimy, jeden vysiela dostatočne silné impulzy pre liečbu, zatiaľ čo v druhom režime zariadenie vysielalo slabé impulzy, ktoré neboli účinné.

Pri prvom režime až 64 percent testovaných ľudí pocítilo zníženie bolestí aspoň o 50 percent po dvoch hodinách po uplynutí 20 minútovej expozície zariadenia. Oproti tomu iba 26 percent ľudí označilo zlepšenie pri falošnom režime, čo bolo spôsobené skôr placebo efektom. Napriek dobrým výsledkom výskumníci pripúšťajú, že niektoré testované osoby si mohli všimnúť rozdiel v sile vysielaných impulzov.