Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojzložková náplasť s mikroihlami pre lepšie pohodlie pacientov

Dvojzložková náplasť s mikroihlami pre lepšie pohodlie pacientov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci sa už nejaký ten čas zaoberajú vývojom komfortnej náplasti s mikroihlami, ktorú by pacient nosil na koži. Tá by mohla nahradiť invazívnejšie každodenné injekcie, ktoré si pre zavedenie zvyčajne vyžadujú aj prítomnosť zdravotníka.

Švédski vedci vyvinuli nádejnú technológiu náplasti s mikroihlami, ktorá kombinuje mäkké a tvrdé materiály, čo prináša lepšiu aplikáciu medikamentu a vyššie pohodlie pacienta.

Mikroihly by sa v budúcnosti mohli stať v určitých prípadoch náhradou za injekcie. Sú to v podstate náplasti s ihličkami obsahujúcimi lieky, ktoré si pacient prilepí na seba. Ihličky prenikajú iba vo vrchnej vrstve kože, vďaka čomu sú nervy nedotknuté. Dokážu podávať liek po dlhšiu dobu bez toho, aby pacient pociťoval nejaké bolesti. V priebehu rokov sa objavilo niekoľko takýchto experimentov, ktoré však boli vyrobené výhradne z jedného materiálu.

Vedci z KHT Kráľovského inštitútu pre technológie v Štokholme vyvinuli náplasť s mikroihlami, ktorá je vyrobená z dvoch materiálov

Vedci z KHT Kráľovského inštitútu pre technológie v Štokholme sa však zamerali na vývoj náplasti s mikroihlami, ktorá by bola dostatočne tuhá pre správne preniknutie pokožkou pacienta, no zároveň dostatočne mäkká, aby sa pohodlne nosila aj dlhšiu dobu. Ich riešenie využíva ako základňu náplasti mäkký polymér, konkrétne lisovaný teplom tvrdený epoxidový thiolát. Ten nesie maticu 50tich mikroihiel z nehrdzavejúcej ocele. Počas testovania náplasť držala aj na nerovnom povrchu kože, pričom každá z ihiel úspešne prenikla pokožkou počas 30 minútového aplikovania.

Náplasť s mikroihlami by mohla slúžiť pre bezbolestné zavedenie liekov do krvného obehu pacienta

Štúdia preukázala, že kombinácia materiálov v náplasti s mikroihlami môže byť realizovateľná. S ďalším rozvojom tejto technológie by sa tento druh náplasti mohol využívať napríklad pri monitorovaní zdravotného stavu, diagnostike ochorení a samozrejme hlavne pre bezpečnejšie a pohodlnejšie podávanie liečiv chronickým pacientom, ktorí musia denne brať injekcie.