Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vložky do topánok vyrobené 3D tlačou by mohli pomôcť uľahčiť nohám diabetikov

Vložky do topánok vyrobené 3D tlačou by mohli pomôcť uľahčiť nohám diabetikov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Diabetikom často chýba cit v nohách a preto je dôležité, aby nosili správnu obuv. V opačnom prípade sa môže stať, že sa im na nohách vytvoria otlaky, ktoré sa dlho liečia a v niektorých prípadoch môžu viesť až k amputácii. To je aj dôvod prečo sa používajú na zákazku vytvorené ortopedické vložky do topánok. Z rozvojom technológie 3D tlače by však tieto vložky mohli byť ešte lepšie a prospešnejšie.

3D tlačené ortopedické vložky sú vyvíjané prostredníctvom nemeckého projektu LAUF (laserovo asistovaná tvorba prispôsobiteľnej obuvi). Proces sa začína tým, že pacientovi sa urobí 3D sken jeho chodidiel. Je to menej náročné a rýchlejšie ako tradičný spôsob s používaním sadrových odliatkov nôh. Sken je použitý na vytvorenie počítačového 3D modelu, ktorý dokáže nielen presne kopírovať tvar nohy pacienta, ale dokáže indikovať tlakové body na chodidlách.

Výskumníci z projektu LAUF pracujú na ortopedických vložkách pre diabetikov vyrábaných technológiou 3D tlače

Pomocou týchto informácií je vytvorený finálny počítačový model ortopedických vložiek. S jeho využitím sa pri 3D tlači pomocou laserovej technológie spekania selektívne roztaví termoplastický polyuretánový prášok, pomocou ktorého sa buduje jedna vrstva vložky za druhou. Zmenou vnútornej štruktúry vložky je pritom možné určiť, ktoré miesta majú byť tuhé alebo mäkké, čo umožňuje chodidlu pacienta pevnú podporu alebo odpruženie podľa jeho tlakových bodov.

3D tlačená ortopedická vložka do topánok pre diabetikov môže mať presne definované tuhá a mäkké časti presne podľa tlakových bodov pacienta

Tak ako v prípade 3D tlačených ortopedických korzetov, o ktorých sme nedávno informovali, aj 3D tlačené ortopedické vložky pre diabetikov sú účinnejšie ako ich ručne vyrábané náprotivky. Navyše môžu byť vyrobené rýchlejšie a lacnejšie. Vývojári pritom odhadujú, že odladený softvér pre vytvorenie ortopedickej vložky na mieru by mohol byť komerčne dostupný v priebehu asi dvoch rokov.