Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gama kamera prezerá ľudskú kožu, aj to čo sa skrýva pod ňou

Gama kamera prezerá ľudskú kožu, aj to čo sa skrýva pod ňou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci vyvinuli nový prenosný zobrazovací systém, ktorý by mohol mať prínos pre lekárov pri štúdiu tkaniva pacienta, a to na úrovni povrchu, ako aj pod ním. Táto technológia kombinuje optické a gama zobrazenie a bola úspešne testovaná v klinickej pilotnej štúdii.

Zobrazovací prístroj bol vyvinutý v spolupráci vedeckých tímov z univerzít v Leicesteri a Nottinghame. Využíva hybridný systém, ktorý je schopný opticky študovať povrch tkaniva, zatiaľ čo hlbšie nazerá pod povrch pomocou techniky zvanej scintigrafia.

Táto technika funguje tak, že sa pacientovi vstreknú rádionuklidy, ktoré pôsobia na určité fyziologické funkcie organizmu a vysiela signály s informáciami, ktoré sú potom detegované gama kamerou. Kombinácia optických a gama zobrazovacích riešení umožňuje lekárovi vytvoriť multi-dimenzionálny pohľad na telo pacienta, ktorý v sebe spája molekulárne dáta a optický výhľad na povrchové vlastnosti kože alebo očí. A to všetko naraz, v spoločnom zobrazovacom ráme.

kamera, veda, koža, gama kamera, optická kamera, scintigrafia, zdravotníctvo, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Kým hybridné zobrazovacie technológie nie sú novinkou, takéto zariadenia sú zvyčajne veľmi objemné a je problém ich presúvať. Nový zobrazovací systém je malý a prenosný a mohol by sa tak využívať v množstve aplikácií, vrátane ambulantných, na operačnom sále či jednotke intenzívnej starostlivosti.

Klinická pilotná štúdia s použitím hybridného zariadenia bola zameraná na rutinné zobrazovanie štítnej žľazy a lymfatického tkaniva, rovnako ako slzných kanálikov, slzných žliaz a kostí. Výsledky preukázali, že použité technológie boli účinné a zobrazovali jasné optické informácie a molekulárne údaje zároveň.

Vedecký tím plánuje vyhodnocuje štúdiu a chce pokračovať v zlepšovaní zobrazovacej techniky ešte pred tým, ako sa potenciálne začne vo veľkom meradle používať v lekárskom prostredí.