Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická výstroj pomôže znížiť zaťaženie spodnej časti chrbta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odborný asistent Karl Zelik z univerzity Vanderbilt sa spojil so študentom PhD. Erikom Lamersom s cieľom vytvoriť mechanizovanú výstroj, ktorá by nositeľom pri rôznej namáhavej činnosti pomohla zabrániť bolestiam spodnej časti chrbta.

Ľahký dvojdielny oblek je vyrobený z nylonového plátna, lycra, polyesteru a ďalších materiálov. Dva popruhy siahajú z hornej časti a smerujú cez chrbát až kým sa spoja s dvomi dielmi výstroje z prírodného kaučuku. Tie sa nachádzajú na spodnej časti chrbta a prepájajú spodnú časť nohavíc výstroje.

V bežnom stave sú tieto popruhy voľné, ale keď sa používateľ rozhodne urobiť nejakú činnosť, ako je napríklad zdvihnutie ťažšieho predmetu, ohýbanie sa a skláňanie, či dokonca dlhé státie na jednom mieste, elektronicky aktivuje popruhy dvojitým poklepaním na hrudnej časti výstroje. Samozrejme aktivácia je možná aj prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. V momente aktivovania sa popruhy stiahnu a zaistia, vďaka čomu dokážu odľahčiť zaťažovaniu spodnej časti chrbta.

Výskumníci z univerzity Vanderbilt vytvorili elektrickú výstroj, ktorá pomáha znížiť namáhanie spodnej časti chrbta počas vykonávania rôznych činností.

Počas laboratórnych testov nosilo tento špeciálny oblek osem dobrovoľníkov, ktorí sa skláňali a zdvíhali náklad s hmotnosťou 11 a 25 kilogramov, pričom držali svoju pozíciu v 30, 60 a 90 stupňoch. Výskumný tím zistil, že pri použití elektrickej výstroje sa znížila aktivita extenzných  svalov v dolnej časti chrbta v priemere o 15 až 45 percent pre každú zadanú úlohu.

Karl Zelik teraz dúfa, že sa mu podarí do výstroje pripojiť senzory, ktoré by automaticky zaistili popruhy, keď dôjde k zisteniu námahy v dolnej časti chrbta.

Zadné popruhy sa po aktivácii stiahnu a zaistia, vďaka čomu pomáhajú znížiť aktivitu extenzných svalov v dolnej časti chrbta počas námahy.