Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodinky s rotujúcou klávesnicou napodobňujú staré domáce telefóny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inteligentné hodinky si postupne hľadajú cestu medzi spotrebiteľov, no niektorých odrádza ich malý displej, na ktorom je najmä zadávanie textu dosť náročná úloha, najmä v porovnaní so smartfónmi. Tím výskumníkov z univerzity Stony Brook však vyvinul rotujúcu klávesnicu, ktorá používateľom inteligentných hodiniek umožní vyberať písmená z kruhu na displeji. Je to niečo podobné na štýl starých domácich telefónov s rotačným číselníkom.

V súčasnosti sa majitelia inteligentných hodiniek musia pri zadávaní textu spoliehať na rozmernú QWERTY klávesnicu, ktorá zaberá väčšinu displeja hodiniek, alebo môžu text nadiktovať. No nový systém z univerzity Stony Brook, ktorí autori nazvali ako Compass, používa rotujúci rám, ktorý niektoré typy inteligentných hodiniek využívajú pre navigáciu v menu.

Systém Compass pridá kruh písmen abecedy na vonkajšiu stranu okruhu displeja hodiniek a používatelia si písmená vyberajú tak, že otáčaním rámu ciferníka presúvajú trojicu kurzorov. Po zadaní každého písmena využíva kurzor funkciu prediktívneho textu a snaží sa doplniť do textu ďalšie najpravdepodobnejšie písmená.

Odborný asistent Xiojun Bi stojí za vývojom systému Compass pre zadávanie textu v inteligentných hodinkách.

Okrem uľahčenia písania textu na hodinkách pomáha tento systém lepšie využiť tvar displeja, pretože obdĺžniková klávesnica uberá priestor pre iné informácie, no v prípade použitia Compassu môže byť zvyšok obsahu zmenšený vo vnútri kruhu s písmenami. A keďže sa systém nespolieha na dotykovú obrazovku, jeho výhodou je aj to, že sa dá používať s rukavicami.

Počas testovania systému Compass sa pritom zistilo, že už po 90 minútach praxe si ľudia dokázali zlepšiť svoju rýchlosť písania z 10 slov za minútu na 12,5 slov. Hoci to je stále málo oproti písaniu na bežnej klávesnici alebo na displeji smartfónu, vyzerá to teda tak, že Compass je lepšou a presnejšou metódou zadávania textu, ako iné metódy v inteligentných hodinkách.

Systém Compass umožní používateľom inteligentných hodiniek zadávať text otáčaním rámu ciferníka.