Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci testujú ovládanie inteligentných hodiniek pohybmi nad povrchom ruky

Vedci testujú ovládanie inteligentných hodiniek pohybmi nad povrchom ruky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inteligentné hodinky sa pre nejedného z nás môžu stať užitočným pomocníkom, hoci im vývojári pridávajú stále viac a viac funkcií, dotykové displeje pre ich ovládanie sú relatívne malé. Aj preto sa v poslednom čase vedci zaoberajú spôsobom, ako rozšíriť ovládacie rozhranie inteligentných hodiniek mimo ich displej. Jedným z najnovších výtvorov je WatchSense, ktorý umožňuje používateľom ovládať mobilné zariadenie pohybmi prstov jednej ruky nad zadnou stranou ruky druhej.

Koncept WatchSense bol vyvinutý výskumníkmi z Inštitútu pre informatiku Maxa Plancka, univerzity v Kodani a univerzity Aalto vo Fínsku. Vo svojej súčasnej podobe obsahuje koncept malý 3D snímač hĺbky priestoru, ktorý sa nosí na predlaktí.

Tento snímač je schopný zistiť polohu ukazováka a palca používateľa pri pohybe nad zadnou stranou ruky, na ktorej nosí inteligentné hodinky. Vlastný softvér potom prideľuje príkazy podľa rôznych pohybov a umožní používateľovi ovládať rôzne funkcie na pripojenom zariadení.

Vedci vyvíjajú nové ovládacie rozhranie Watch Sense pre inteligentné hodinky, ktoré vytvára virtuálnu dotykovú plochu nad rukou používateľa

Hoci snímač je momentálne oddelený od inteligentného zariadenia používateľa, tím vedcov verí, že v dohľadnej dobe sa im ho podarí začleniť priamo k ďalším senzorom zabudovaným v inteligentných hodinkách.

Počas laboratórnych testov sa zistilo, že technológia WatchSense umožnila používateľom upravovať hlasitosť prehrávanej hudby a výber skladieb rýchlejšie, ako by to urobili pomocu dotykového displeja na hodinkách. Tiež sa zistilo, že toto riešenie je „uspokojivejšie“ oproti dotykovému displeju pre použitie úloh vo virtuálnej alebo rozšírenej realite, môže sa použiť pre ovládanie rôznych aplikácií alebo dokonca ovládanie externej veľkej obrazovky.

Možnosti dotykového ovládania inteligentných hodiniek prostredníctvom technológie WatchSense