Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Planetary Resources vypúšťa do vesmíru experimentálny ťažobný satelit

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte sa načakáme, kým bude ľudstvo žiť vo veku ťažby materiálov z asteroidov, no vďaka experimentálnemu satelitu Arkyd-6 od spoločnosti Planetary Resources je tento sen o niečo reálnejší.

Satelit Arkyd-6 je tvorený šiestimi jednotkami miniatúrnych satelitov CubeSat a na svoju misiu do vesmíru bol vypustený v piatok vesmírneho centra Satish Dhawan v južnej Indii, ktoré patrí Indickej vesmírnej výskumnej organizácii (ISRO). Satelit vyniesla raketa Polar Launch Vehicle ako svoj sekundárny náklad.

Arkyd-6 je navrhnutý ako demonštrácia technológií pre kľúčové komponenty budúcich vesmírnych plavidiel, ktoré by v budúcnosti mohli robiť prieskum asteroidu Arkyd-301. Satelit sa úspešne oddelil od nosnej rakety po 30 minútach od štartu a teraz je na obežnej dráhe zosynchronizovaný s orbitom Slnka. Satelit je aktívny a odosiela dáta späť do riadiaceho centra na Zemi.

Spoločnosť Planetary Resources úspešne vypustila do vesmíru experimentálny ťažobný satelit Arkyd-6.

Ide pritom o druhý satelit spoločnosti Planetary Resources, ktorý je postavený z kompaktného hardvéru. Jeho poslaním je otestovanie 17 rôznych komponentov, vrátane generovania energie, riadenia polohy, prevádzky prístrojov a komunikácie. Napriek tomu, že je satelit navrhnutý pre autonómnu prevádzku, pokračuje v odosielaní telemetrických údajov späť na Zem.

Najdôležitejšou súčasťou vesmírnej misie je však zabudovaný infračervený snímač stredných vlnových dĺžok (MWIR), ktorý pracuje v infračervenom pásme 3 až 5 mikrónov a využíva špeciálnu optiku pre zhromažďovanie údajov na úrovni pixlov pre diaľkovú detekciu molekúl vody. MWIR by mal byť údajne prvým komerčným nástrojom na svete, ktorý je používaný vo vesmíre a bude využitý pri misiách na asteroid Arkyd-301.

Poslaním satelitu Arkyd-6 je otestovanie 17 rôznych komponentov, vrátane generovania energie, riadenia polohy, prevádzky prístrojov a komunikácie.