Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA prvýkrát použije recyklovanú raketu od SpaceX

NASA prvýkrát použije recyklovanú raketu od SpaceX
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odkedy sa obnovená raketa Falcon 9 prvýkrát vrátila na obežnú dráhu Zeme v marci tohto roku, spoločnosť SpaceX dokázala, že je schopná bezpečne vysielať svoje recyklované rakety späť do vesmíru po ich návrate na Zem. Zdá sa, že už aj NASA sa konečne nechala presvedčiť, pretože potvrdila plán na spustenie ďalšej zásobovacej misie pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, o ktorú sa postará práve raketa Falcon 9, ktorá stanicu už raz navštívila.

Niekoľko súkromných spoločností už použilo zrekonštruované rakety Falcon9, aby dopravili svoje veci do vesmíru. Všetko sa začalo prvýkrát 30. marca, kedy obnovená raketa spoločnosti SpaceX vyslala satelit SES-10 na geostacionárnu obežnú dráhu. V júni nasledovala misia BulharskoSat-1 a minulý mesiac ďalšia misia SES, tentoraz v spolupráci s americkou satelitnou spoločnosťou EchoStar.

Po týchto úspešných misiách s recyklovanou raketou Falcon9 sa zdá, že NASA konečne videla dosť na to, aby začala tieto rakety využívať aj ona. NASA oznámila plán, žeby v decembri tohto roku použila zrekonštruovanú raketu Falcon9 od spoločnosti SpaceX pre zásobovaciu misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Použije sa rovnaká raketa Falcon9, ktorá v júni vesmírnu stanicu navštívila.

NASa sa rozhodla použiť zrekonštuovanú raketu Falcon9 od spoločnosti SpaceX, ktorá prvýkrát vyletela k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS v júni tohto roku.

NASA sa s myšlienkou používania obnovených rakiet Falcon9 pohrávala už nejaký ten čas, pričom minulý mesiac sa začali objavovať správy, že vo vnútri agentúry to už schválili. Zverejnenie a potvrdenie týchto informácií je významným míľnikom pre spoločnosť SpaceX, ktorej plány pre normalizáciu obnoviteľných vesmírnych rakiet sú kľúčové pre jej obchodnú stratégiu a znovu použité rakety by mohli pomôcť aj pri misiách na Mars.

Obnovená raketa Falcon9 zatiaľ oddychuje v hangári spoločnosti SpaceX.