Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírny teleskop Jamesa Webba dostal prvých 13 cieľov

Vesmírny teleskop Jamesa Webba dostal prvých 13 cieľov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci NASA ešte stále pracuje na vesmírnom teleskope Jamesa Webba, ten už dostal prvé objednávky, aby vedel, čo bude medzi jeho prvými cieľmi pozorovaní. Nákladný medzinárodný projekt sa do vesmíru vyberie na rakete Ariane 5 z kozmodrómu Kourou v roku 2019. Napriek tomu už mu bolo určených 13 programov pre štúdium širokého spektra javov.

Stanovenie primárnych cieľov vesmírnej misie dostatočný čas vopred je bežným krokom, no oznámenie prvých štúdií Webbovho vesmírneho ďalekohľadu je nezvyčajné v tom, že zozbierané údaje sa prostredníctvom Space Telescope Science Institute ihneď uvoľnia do vedeckej komunity. Dôvodom je čo najskôr preukázať plné schopnosti zariadenia a pomôcť tak vedcom lepšie plánovať budúce pozorovania pre využitie teleskopu v jeho plnom potenciáli.

Zo 100 návrhov bolo vybraných 13 pozorovacích programov, ktoré budú využívať všetky štyri vedecké nástroje, osadené na Webbovom teleskope, počas prvých 460 pracovných hodín pozorovaní, ktoré budú dokončené v priebehu približne piatich mesiacov. Medzi ciele výskumu patrí štúdium supermasívnych čiernych dier, detekcia najmladších galaxií pre lepšie pochopenie tvorby vesmíru, sledovanie galaxií, ktoré sa vzďaľujú od Zeme tak rýchlo, že sa ich svetlo presunulo hlbšie do infračerveného spektra, snímanie exoplanét veľkosti Jupitera, ako sú napríklad WASP-39b a WASP-43b či pozorovanie Jupitera samotného spolu s jeho mesiacmi.

Umelecké znázornenie predstavuje vedecké schopnosti vesmírneho teleskopu Jamesa Webba.

Medzinárodné partnerstvo medzi NASA, ESA a Kanadskou vesmírnou agentúrou navrhlo teleskop Jamesa Webba tak, aby mohol vykonávať svoje misie minimálne päť rokov, hoci je takmer isté, že to bude dlhšie obdobie, je to otázka najmä financií. Náhrada za revolučný Hubblov teleskop má primárne zrkadlo s priemerom 6,5 metra, ktoré sa skladá z 18 segmentov.

Podľa NASA sa budú prvé pozorovania zameriavať na oblasti oblohy, ktoré boli predtým skúmané v rámci programu Hubble´s Frontier Fields. Pretože musí byť teleskop Jamesa Webba chránený proti slnečnému žiareniu, môže pozorovať len určité oblasti v určitých obdobiach roku.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba je uložený pred obrovskou termo-vákuovou komorou v Johnsonovom vesmírnom centre NASA.