Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sonda NASA prenesie na Mars viac ako 2,4 milióna ľudských mien

Sonda NASA prenesie na Mars viac ako 2,4 milióna ľudských mien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa v novembri v roku 2018 pristávací modul NASA InSight dotkne prvýkrát povrchu planéty Mars, bude mať v sebe nezvyčajný náklad. Iné medziplanetárne sondy zvyčajne prevážali pamätné dosky alebo mince, no InSight bude mať v sebe mikročip s 2 429 807 menami, ktoré zozbierala NASA od verejnosti, vrátane mien od viac ako 1,6 milióna ľudí, zozbieraných v tomto roku.

Laboratórium Jet Propulsion Laboratory, ktoré spadá pod NASA, tvrdí, že získaná suma mien je výsledkom dvoch kôl predložených verejnosti. V roku 2015 získala NASA v auguste a septembri od ľudí 826 923 mien. Tie sú vyleptané na kremíkový mikročip s plochou 0,8 cm3, pričom elektrónový lúč vytvára línie písmen vo veľkosti jednej tisíciny priemeru ľudského vlasu.

Hotový čip so všetkými 2 429 807 menami sa potom pripojí k hornému trupu pristávacieho modulu, ktorý má zo Zeme vyštartovať v máji roku 2018. Hoci bola leptacia technológia pôvodne vyvinutá na výrobu vysoko presným zariadení v nanometrovej mierke, použila sa najskôr teda na vytváranie čipov s menami pre NASA Mars rovery a prvý skúšobný let sondy Orion.

Manažér projektu InSight Tom Hoffman a vedúci výskumu Bruce Banerdt sa pochválili svojimi "palubnými vstupenkami".

Stacionárny pristávací modul InSight (skratke pre The Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je založený na pristávacom module NASA Phoenix, ktorý dosadol na severný pól Marsu v roku 2008. InSight je navrhnutý na 720 dňovú primárnu misiu v blízkosti marťanského rovníka, kde bude zhromažďovať údaje o vnútornom zložení Marsu s pomocou monitorovania zemetrasení.

Deti zo základnej školy Clinton Prairie vo Frankforte v štáte Indiana ukazujú certifikáty v podobe palubných vstupeniek, ktoré potvrdzujú umiestnenie ich mien na mikročip v sonde InSight.

Modul je vybavený robotickým ramenom na umiestnenie vedeckých nástrojov, vrátane merača teploty, ktorý InSight zatlčie do hĺbky až 4,5 metra pod povrch Marsu. Cieľom misie nie je len štúdium Marsu, ale aj získanie širšieho pohľadu na formovanie skalnatých planét vo vnútornej slnečnej sústave.

Aj herec William Shatner nedávno zdieľaľ svoju "palubnú vstupenku" pre vesmírnu misiu InSight.