Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Posledný satelit sa zapojil do vesmírnej komunikačnej siete NASA

Posledný satelit sa zapojil do vesmírnej komunikačnej siete NASA
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová generácia orbitálneho sledovania a komunikačnej siete NASA bola dokončená, keď sa v piatok na obežnú dráhu Zeme dostal šiesty a posledný vesmírny satelit TDRS (Tracking and Data Relay Satellite).

Satelit s označením TDRS-M postavila firma Boeing a zo zemského povrchu, z vesmírneho strediska Cape Canaveral na Floride, ho na obežnú dráhu vyniesla raketa Atlas V United Launcher Alliance (ULA). Posledný komunikačný satelit TDRS-M sa podľa vyjadrenia NASA teší dobrému zdraviu a do služby by mal nastúpiť v budúcom roku, kedy sa skončí jeho štvormesačná kontrolná prevádzka.

V prvých dekádach vesmírneho programu NASA bola pritom komunikácia a sledovanie dôležitých misií úplne závislá od pozemných stredísk. Vesmírne lode boli v kontakte s kontrolným strediskom len počas prchavých momentov, keď sa dostali nad horizont rôznych sledovacích staníc, ktoré boli postavené po celom svete.

Spoločnosť Boeing postavila vesmírny satelit TDRS-M, určený pre sledovaciu a komunikačnú sieť NASA.

Projekt TDRS bol založený v roku 1973 a jeho cieľom bolo poskytnúť NASA komplexnú vesmírnu sieť, ktorá využíva satelity na obežnej dráhe Zeme pre nepretržité sledovanie a komunikáciu, pri vysokých rýchlostiach prenosu dát, s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), Hubblovým vesmírnym teleskopom (HST) či inými vesmírnymi loďami na obežnej dráhe.

Prvý satelit, TDRS-1, bol uvedený do prevádzky v roku 1983. V sérii nasledovali ďalšie satelity, z ktorých prvý bol vyslaný na obežnú dráhu v roku 2000. Posledný satelit TDRS-M v tomto roku rozšíril možnosti a predĺži životnosť tejto vesmírnej sledovacej a komunikačnej siete. Podľa vyjadrenia NASA umožní pokračovať v prijímaní a prenosu údajov o misiách do nasledujúceho desaťročia.

Vesmírny satelit TDRS-M, ktorý je posledným zo série novej generácie komunikačných satelitov, bol úspešne vynesený na obežnú dráhu Zeme po odelení od rakety Atlas V United Launcher Alliance (ULA).