Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

India vytvorila rekord v počte vynesených satelitov v jedinej misii

India vytvorila rekord v počte vynesených satelitov v jedinej misii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Indická vesmírna výskumná organizácia - Indian Space Research Organisation (ISRO) vytvorila nový rekord v počte vesmírnych satelitov, ktoré na obežnú dráhu Zeme vyniesla jediná raketa. Včera o 9:28 miestneho času vyštartovala raketa PSLV C37/Cartosat-2 Series Mission z kozmodrómu v Sriharikote, v Andhra Pradesh a na obežnú dráhu vyniesla 104 satelitov. Predchádzajúci rekord pre jednu misiu držalo Rusko v roku 2014, kedy vynieslo naraz 37 satelitov.

Počas rekordnej misie bol na slnečne-synchrónnu obežnú dráhu (SSO) vo výške 505 kilometrov vypustený satelit Cartosat-2, ktorého nasledovalo 103 sprievodných satelitov s celkovou váhou 664 kilogramov. Cartosat-2 je satelit slúžiaci pre pozorovanie Zeme, zatiaľ čo 103 menších satelitov sa radí medzi takzvané nanosatelity, z ktorých 96 je z USA, 2 z Indie a po jednom z Izraela, Kazachstanu, Holandska, Švajčiarska a Spojených arabských emirátov.

India vytvorila nový rekord v počte vesmírnych satelitov vynesených raketou v jedinej misii

Satelity boli vynesené na palube najsilnejšej indickej rakety Polar Satellite Launch Vehicle – PSLC-C37, ktorá bola už 39. raketou v poradí osadenou postrádateľným štartovacím systémom, ktorý vyvinula organizácia ISRO. Hoci pri prvom lete v septembri 1993 sa nepodarilo rakete dosiahnuť obežnej dráhy, odvtedy sa vývojárom podarilo zdokonaliť systémy, vďaka čomu mohla raketa dosiahnuť tento rekordný záznam.

Satelity boli na obežnú dráhu vynesené indickou raketou PSLC-C37

Dosiahnutý rekord v počte vypustených vesmírnych satelitov počas jednej misie nadväzuje na úspešné vypustenie 20 satelitov od ISRO minulý rok, a taktiež na úspech misie Mars orbiter (MOM) indickej vesmírnej agentúry, ktorej sonda v septembri 2014 vstúpila na obežnú dráhu okolo Marsu, vďaka čomu sa India stala prvou krajinou na svete, ktorej sa niečo také podarilo, už pri svojom prvom pokuse.