Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA vyvinula nástroj pre detekciu škodlivých emisií priamo z vesmíru

NASA vyvinula nástroj pre detekciu škodlivých emisií priamo z vesmíru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z NASA vyvinuli nové zariadenie pre nepretržité meranie škodlivín oxidu uhličitého v atmosfére našej Zeme z vesmíru. Nástroj s názvom CO2 Sounder Lidar využíva laserový lúč, ktorý si razí cestu smerom k zemskému povrchu a mieria vlnovú dĺžku svetla, ktoré sa odráža späť k zariadeniu. To môže poskytnúť oveľa presnejšie a navyše nepretržité meranie hladiny CO2 než dokážu existujúce systémy.

Oxid uhličitý absorbuje špecifickú vlnovú dĺžku infračerveného svetla, takže vesmírne monitorovacie nástroje sú schopné analyzovať svetlo, ktoré sa odráža od zemského povrchu, čím sa zistí koncentrácia plynu v ovzduší. V podstate čím menej určitej vlnovej dĺžky sa odráža späť, tým viac CO2 sa nachádza v atmosfére.

Súčasné vesmírne nástroje využívajú odraz slnečného svetla, čo obmedzuje ich účinnosť v noci a v určitých obdobiach roka. NASA prekonala tieto problémy s novým nástrojom CO2 Sounder Lidar práve vďaka vlastnému konštantnému svetelnému zdroju, ktorým je laser.

Tím vedcov z NASA vyvinul nástroj CO2 Sounder Lidar pre presnejšie vesmírne meranie škodlivého oxidu uhličitého v ovzduší

CO2 Sounder Lidar bol vyvinutý vo Vesmírnom leteckom centre Goddarf a používa technológiu, ktorá dokáže rýchlo prepínať medzi 16timi špecifickými vlnovými dĺžkami. Odrazené svetlo zachytáva výkonný polovodičový detektor vyrobený zo zliatiny ortuti, kadmia a teluridu, ktorý počíta každý odrazený infračervený fotón. Detektor je obzvlášť citlivý na nízke a stredné infračervené vlnové dĺžky, čo je ideálne pre detekciu atmosférických skleníkových plynov.

Nástroj bol testovaný začiatkom roka v Nevade a Kalifornii a tím momentálne pracuje na tom, aby sa CO2 Sounder Lidar mohol stať súčasťou nadchádzajúcich monitorovacích misií Active Sensing of CO2 Emissions over Nights, Days and Seasons (ASCENDS). Systém teda musí byť schopný prijímať meranie v maximálnej presnosti bez ohľadu na dennú dobu a sezónne výkyvy počasia.

Technológia CO2 Sounder Lidar bola testovaná v Nevade a Kalifornii 

Vedci z NASA si myslia, že technológia je pripravená na splnenie týchto kritérií. V súčasnej dobe nie je laser dostatočne silný, aby poskytol potrebnú úroveň svetelného lúča, no vedci vyvíjajú nový zosilňovač vlákna, ktorý by mal 100 násobne zvýšiť výkon laserového lúču. V budúcom roku bude tím pokračovať v testovaní laboratórnej verzie a na zostrojení finálnej verzie zariadenia CO2 Sounder Lidar, ktoré bude obsahovať šesť vláknových zosilňovačov pracujúcich naraz. Ak zariadenie prejde úspešne všetkými testami a schvaľovacím procesom, mohlo by sa následne vydať na obežnú dráhu Zeme.