Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA: Systém SLS sa chystá vypúšťať drobné satelity

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA plánuje využiť vedecký potenciál budúcej generácie vesmírnej rakety Space Launch System (SLS) vypustením drobných satelitov. Tieto malé sondy, označené ako CubeSat, sa prepravia do horného stupňa vypúšťacieho systému SLS a po ich uvoľnení by mali obiehať Zem na nízkej obežnej dráhe.

Prvá misia Exploration Mission-1 (EM-1) sa bude v prvom rade zaoberať analýzou samotnej bezpilotnej rakety SLS a jej schopnosťou do budúcnosti vypúšťať aj ťažké zariadenia. Satelity CubeSat sú nastavené tak, aby sa do 10 minút bezpečne vzdialili od horného stupňa SLS rakety a mohli sa začať rozkladať.

Každý zo satelitov je pritom vo svojom základe veľmi malý, má rozmery 10 x 10 x 11 centimetrov a váži iba 1,3 kilogramu. NASA pre výskum a ďalší vývoj zatiaľ vybrala tri typy z jedenástich návrhov. Ostatné sa stále zvažujú. Vybrané typy satelitov nesú označenie BioSentinel, Near Earth Asteroid Scout a Lunar Flashlight.

NASA - CubeSat a SLS

BioSentinel bude mať za úlohu vyniesť do medziplanetárneho priestoru náklad kvasníc. Skúmať sa tak budú škodlivé účinky vesmírneho žiarenia na živé organizmy. Misia by mala trvať 18 mesiacov a mohla by byť zdrojom pre rozvoj lekárskeho ošetrovania s cieľom udržať astronautov v bezpečí v priebehu dlhšej misie na inú planétu.

Satelit Near Earth Asteroid Scout bude mať za cieľ sa stretnúť s malým asteroidom. Po rozložení bude používať solárnu plachtu pre pohon. Satelit bude získavať informácie o kľúčových charakteristikách asteroidu, ako je jeho veľkosť, rotácia, tvar či úroveň nečistôt a úlomkov nachádzajúcich sa v jeho okolí. Tieto informácie budú zdrojom pre prípadnú ľudskú misiu na takéto vesmírne teleso.

NASA - CubeSat a SLS

Posledný z trojice, Lunar Flashlight, bude pozorovať krátery na Mesiaci, ktoré sú zvyčajne zahalené v trvalej tme. Aj tento satelit bude používať solárnu plachtu na pohon a okrem toho ju využije na odrážanie svetla práve do týchto tmavých kráterov. Odrazené svetlo od ľadovej usadeniny krátera bude analyzované pomocou spektrometra a získané údaje budú dôležité pre potencionálne trvalé základne na Mesiaci.

Raketa SLS s kapacitou pre prepravu a vypustenie 11-tich satelitov CubeSat by mala svoju púť začať v roku 2018 a mala by významne prispieť k získaniu užitočných vedeckých informácií aj pre využitie u kozmickej lodi Orion.

NASA - CubeSat a SLS