Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA: Satelit SMAP úspešne vypustený

NASA: Satelit SMAP úspešne vypustený
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Raketa United Launch Alliance Delta 2 úspešne vyniesla na obežnú dráhu Zeme satelit SMAP (Soil Moisture Active Passive), ktorý je navrhnutý pre mapovanie vlhkosti pôdy a jej správania sa pri zamrznutí a rozmrznutí.

Predchádzajúce dva pokusy o vynesenie satelitu boli neúspešné, prvý z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok a druhý kvôli drobným opravám a úpravám izolácie na nosnej rakete Delta 2. Tretí štart naplánovaný na 31. januára už nebol sprevádzaný žiadnymi komplikáciami a tak mohla Delta 2 odštartovať z leteckej základne Vandenburg v Kalifornii o 6:22 tichomorského času.

Satelit SMAP po vypustení začal mapovať vo vysokom rozlíšení povrch Zeme a zozbierané údaje môžu pomôcť vedcom lepšie predvídať prírodné javy ako napríklad extrémne výkyvy počasia, klimatické zmeny, hroziace záplavy alebo obdobia sucha. Dokonca by tieto údaje mohli v budúcnosti pomôcť poľnohospodárom pri plánovaní výsadby plodín a ich prípadnému striedaniu.

SMAP satelit

Misia je zameraná na mapovanie zemegule každé dva až tri dni po dobu najmenej troch rokov, aby tak mohla poskytnúť čo najpresnejšie údaje o vlhkosti pôdy aké sa môžu vôbec získať. Satelit pre mapovanie používa L-band radar a L-band rádiometer, prostredníctvom ktorých je možné skenovať vrchných 5 centimetrov pôdy našej planéty, pričom jeden záber vo vysokom rozlíšení obsiahne približne 50 km.

Sonda bude obiehať polárny orbit vo výške 685 km, pri sklone 98,1 stupňov. Jedno obehnutie Zeme trvá sonde SMAP 98,5 minúty, pričom rovnakú dráhu bude sledovať každých osem dní.