Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Andy – bezpilotný terénny modul pre skúmanie Mesiaca

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci súťaže Google Lunar Xprize sa o výhru uchádza aj najnovší vynález z univerzity Carnegie Mellon (CMU), ktorá v spolupráci s Pittsburgh Astrobotic Technology vyvinula solárne poháňaného robota, ktorý by mohol skúmať nerovný terén Mesiaca a jeho krátery.

Je to vlastne štvor-kolesový bezpilotný terénny modul, ktorý výskumníci pomenovali po zakladateľoch univerzity, ktorými boli Andrew Carnegie a Andrew Mellon. Tak vzniklo jednoduché pomenovanie „Andy“. Andy je skonštruovaný tak, aby dokázal vydržať aj v nehostinnom prostredí pri vysokých mrazoch alebo vysokých teplotách v oblasti Lacus Mortis („Jazero smrti“) na Mesiaci.

Je poháňaný 100 W solárnymi panelmi a 20 V lítium-iónovou batériou. Navrhnutý je tak, aby zvládol pohyb v nerovnom teréne, čo sa mu darí aj napriek jeho nízkej hmotnosti - 33 kg. Podvozok má svetlú výšku 18 cm, pričom využíva široký rozchod medzi jeho 30 cm vysokými kolesami a má nízko umiestnené ťažisko. Vďaka tomu dokáže zdolávať svahy a skalnatý terén rýchlosťou až 18 cm za sekundu.

Andy je vybavený softvérom, ktorý dokáže detekovať prípadnú poruchu a zároveň ju aj opraviť. Naviguje sa pomocou rozhrania, ktoré používa zábery z panoramatických kamier, z ktorých vytvára 3D rekonštrukciu pohybu. Ide o plne autonómny systém.

Aj keď jeho hlavným cieľom je teraz vyhrať Lunar XPrize, vývojári z CMU majú už vízie o Andyho využiteľnosti. Jedným z jeho cieľov by mohlo byť hľadanie usadením polárneho ľadu v tieni kráterov, ktoré by sa mohli použiť na výrobu vzduchu alebo paliva pre budovanie základní na Mesiaci.