Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA: Prvý objekt z vesmírnej 3D tlače

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
26. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA zverejnila záznam i obrázky z historicky prvej tlače pomocou 3D tlačiarne vo vesmíre. Zatiaľ išlo iba o vytlačenie slov Made in Space – Vyrobené vo vesmíre, no išlo o skúšku funkčnosti a pozorovanie. NASA napríklad zistila, že materiál sa viac lepí na podložku.

Ako sme pred nedávnom informovali, na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS putovala prvá 3D tlačiareň. Zároveň tak úspešne ukončila veľkú výzvu svojej účelnosti. Tou bolo práve využitie vo vesmíre. Do kozmu sa totiž nemôže neustále vyvážať množstvo vecí, a tak fakt, že si niečo môžete vyrobiť až v momente, keď to potrebujete, je na nezaplatenie.

NASA zverejnila záznam i obrázky z historicky prvej tlače pomocou 3D tlačiarne vo vesmíre. Zatiaľ išlo iba o vytlačenie slov Made in Space – Vyrobené vo vesmíre, no išlo o skúšku funkčnosti a pozorovanie. NASA napríklad zistila, že materiál sa viac lepí na podložku v týchto podmienkach, v mikrogravitácii ako na Zemi. Objekty vytlačené v kozme prídu však aj na Zem na skúmanie, no neudeje sa tak skôr ako v roku 2015. Dovtedy si teda musia vedci počkať a rovnako aj astronauti – tlačenie 3D tlačou v kozme je v plienkach a na svoj veľký čas ešte len čaká.