Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIT: Nová generácia skafandrov

MIT: Nová generácia skafandrov
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
22. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Astronomické skafandre prešli síce poriadnym vývojom od čias Gagarina či Armstronga, no stále sú to tie overaly na spôsob panáčika Michelin. No v laboratóriách MIT už istú víziu majú – mali by to byť ľahučké trikoty, ktoré sa tak prispôsobia krivkám každého tela a jediným dotykom tlačidla sa zároveň dokonale priľnú a vytvoria ochranu.

Vesmírny skafander, to nie je iba hrubá kombinéza. Je to hotová kozmická loď – musí totiž pomôcť astronautovi vyrovnať sa s atmosferickým tlakom, zároveň mu nechať určitú slobodu pohybu, okrem toho sa stará o jeho telesnú teplotu pomocou klimatizačného systému, nehovoriac o ruksaku na chrbte s kyslíkom a podobne.

Už v 60.rokoch začali pokusy v NASA s tenšími prevedeniami skafandra. Aby tvorili protitlak okoliu však boli stále príliš pevné a astronaut sa do nich dokázal len ťažko natlačiť. Jednou z alternatív bolo dokonca to, že stroj by oboplietol novým skafandrom kozmonauta! S vývojom technológií však vedci z MIT pod vedením Dava Newmana prišli so skafandrom Biosuit. Ten už využíval počítačové modelárstvo a najmodernejšie inžinierske tkaniny. Stále bol však príliš tuhý, no stal sa inšpiráciou pre novú generáciu Biosuit, ktorú momentálne tvorí vlastne dvojica skafandrov – trikotov, ktoré obsahujú vodivé cievky. Keď sa do nich vpustí elektrický prúd, stiahnu sa a presne obopnú nositeľovo telo a zároveň ostanú v tomto tvare, čiže vedia odolať tlaku okolia.

Materiál trikotu v podobe naskladaných nepriedušných cievok a pružiniek, sa skladá zo zliatin, ktoré si dokážu zapamätať tvar (SMA – Shape Memory Alloy). Ide o druh zliatin, ktoré sa môžu zahnúť a formovať, no keď sa zahrejú, vrátia sa do pôvodného tvaru. V tomto prípade ide o niklovo-titánové zliatiny, ku ktorým patrí i zahrievacia cievka, ktorá zabezpečuje spomínanú reguláciu tvarov. Keď cievku opäť astronaut zapne, skafander sa roztiahne a bude sa môcť pohodlne vyzliecť. Vízia je zatiaľ len v štádiu testov a zatiaľ najbližšia novinka je snáď tento skafander na cestu na Mars.