Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot cvičí a potí sa ako človek, keď sa zahrieva

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím japonských inžinierov z univerzity v Tokiu zostrojil robota označeného ako „človeka kopírujúci humanoid“, ktorý sa anatomicky podobá svalovo-skeletárnemu prevedeniu ľudského chlapca. Robot dostal názov Kengoro a demonštruje ľudské schopnosti tým, že vykonáva sériu rozličných cvičení, vrátane klikov a ľah-sedov.

Laboratórium JSK na univerzite v Tokiu už niekoľko rokov vyvíja humanoidných robotov. Kengoro je najpokročilejšou verziou v sérii, ktorá začala v roku 2001 s modelom robota s názvom Kenta. Cieľom výskumu je vyvinúť robota, ktorý dokáže presne a kompletne napodobniť ľudskú anatómiu. Humanoidné roboty s týmito vlastnosťami by sa mohli používať pri crash testoch, pre zlepšenie analýzy svalov u športovcov a športový tréning.

Tím japonských vývojárov z univerzity v Tokiu zostrojil humanoidného robota s názvom Kengoro, ktorého anatómia je podobná ľudskému telu.

Najmodernejší robot Kengoro je svojou štruktúrou oveľa viac zložitejší, ako ktorýchkoľvek z jeho starších príbuzných. Okrem podobnosti s ľudskou anatómiou je hádam najzaujímavejší jeho systém umelého potenia. Systém napodobňuje spôsob, akým sa potia ľudia, pričom tento proces má pragmatické využitie. Jeho cieľom je zabránenie prehrievaniu sa robota prostredníctvom tečúcej vody v kostre, ktorá umožní unikanie vodnej pary cez malé otvory.

Robot Kengoro sa v rámci demonštrácie okamžite pustil do práce a predviedol niekoľko ľudských pohybov, ktoré sa podobali ťažkému fyzickému tréningu, vrátane takých cvikov, ako sú kliky či ľah-sedy. Hoci robot Kengoro ešte nemá takú prirodzenú dynamiku pohybu, ako napríklad androidi z Boston Dynamics, jeho podoba s ľudskou anatómiou môže byť pre neiktorých až znepokojujúca.

Robot Kengoro sa v rámci demonštrácie okamžite pustil do práce a predviedol niekoľko ľudských pohybov, ktoré sa podobali ťažkému fyzickému tréningu, vrátane takých cvikov, ako sú kliky či ľah-sedy.