Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Atlas sa môže rovno prihlásiť do akrobatického cirkusu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics v krátkom videu prezentovala pohybové schopnosti svojho najnovšieho humaniodného robota s názvom Atlas. Ten nielenže dokáže skákať z prekážky na prekážku, no preskočí aj s otočkou a dokonca urobí salto dozadu pred tým, ako dopadne na zem ako rodený gymnasta.

Spoločnosť Boston Dynamics je známa vývojom rôznych typov robotov. Pred nedávnom vydala vylepšenú verziu svojho štvornohého robota SpotMini, ktorý verne napodobňuje pohyb štvornohých zvierat a teraz prezentuje najnovší model humanoidného robota Atlas, ktorý je dostatočne agilný na to, aby mohol vykonávať akrobatické pohyby.

Prvá verzia robota Atlas zapôsobila na ľudí tým, že robot kráčal a šplhal po schodoch bez toho, aby pri ďalšom kroku zaváhal či spadol. Robot neskôr dokázal balansovať na jednej nohe a kompaktnejšie hydraulické systému a vnútorné senzory mu dodali zmysel pre rovnováhu aj keď sa ho človek pokúšal povaliť na zem.

Humanoidný robot Atlas od spoločnosti Boston Dynamics sa pripravuje na svoj najväčší akrobatický kúsok.

Teraz sa humanoidný robot Atlas dokáže pohybovať aj tak, žeby sa mohol obrazne prihlásiť do akrobatického cirkusu alebo na olympijské hry. V videu na začiatku článku vidno ako Atlas vyskočí na nízku prekážku, preskočí z jednej na druhú, zoskočí z nej na podlahu a vyskočí dvojnásobne vyššiu prekážku. Na nej sa vo výskoku otočí a v ďalšej otočke zoskočí na pevnú zem.

No ešte pôsobivejšie akrobatické kúsky predvedie potom, keď vyskočí na ďalšiu vysokú prekážku, v nasledujúcom výskoku sa na nej otočí a potom vykoná salto dozadu a dopadne ako taký akrobat. Samozrejme vývojári predviedli aj niekoľko nepodarených pokusov, kedy je vidno ako sa robot snaží udržať rovnováhu a v jednom prípade prepadne dopredu na prekážku.

Robot Atlas po niekoľkých menej úspešných pokusoch dokázal spraviť salto dozadu a dopadnúť na zem ako rodený akrobat.