Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené objekty sa bez elektriny pripájajú do Wi-Fi siete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z univerzity vo Washingtone vytvorili 3D tlačené predmety a senzory, ktoré dokážu komunikovať s Wi-Fi zariadeniami, ako sú smartfóny alebo počítače, bez toho, aby museli byť napájané z elektrickej zásuvky alebo prostredníctvom batérie.

Vývoj je založený na technike, kde sa okolité rádiové signály odrážajú z Wi-Fi routeru prostredníctvom 3D vytlačenej antény zo zmesi plastov a medi a idú ďalej do bezdrôtového prijímača. Namiesto použitia batérií na napájanie 3D vytlačeného objektu však vedci využili mechanický pohyb.

Keď tečúca kvapalina otáča kolieskom alebo po stlačení tlačidla sa cez pružiny roztočia ozubené kolesá, pohyb aktivuje alebo deaktivuje vodivý spínač a tak sa zmení reflexný stav 3D vytlačenej antény. Údaje môžu byť pevne zakódované do objektu pomocou zubov na prevodovom stupni, kedy prítomnosť alebo neprítomnosť zubu určuje, ako dlho zostáva spínač v kontakte s anténou. Takto vytvorené vzory sa dajú potom prenášať do čitateľného výstupu Wi-Fi prijímačom.

Výskumníci z univerzity vo Washingtone vytvorili 3D tlačené predmety a senzory, ktoré dokážu komunikovať s Wi-Fi zariadeniami, ako sú smartfóny alebo počítače, bez toho, aby museli byť napájané z elektrickej zásuvky alebo prostredníctvom batérie.

Tím z laboratória Networks & Mobile Systems na univerzite vo Washingtone vytvoril niekoľko objektov, ktoré dokážu úspešne snímať a prenášať údaje do iných pripojených zariadení, vrátane prietokomeru pre čistiace prostriedky, prietokomerov vody a vetra, váhy a držiaku na skúmavky. Taktiež boli 3D vytlačené vstupné zariadenia, ako sú tlačidlá, otočné gombíky či posuvníky, aby mohli komunikovať s inteligentnými zariadeniami v domácnosti, ako napríklad hlasové ovládanie audio systému alebo objednávanie potravín z internetového obchodu po stlačení tlačidla.

Keď tečúca kvapalina otáča kolieskom alebo po stlačení tlačidla sa cez pružiny roztočia ozubené kolesá, pohyb aktivuje alebo deaktivuje vodivý spínač a tak sa zmení reflexný stav 3D vytlačenej antény.

Tím sa tiež pohráva s magnetizmom pre zakódovanie informácií v 3D tlačených objektoch. Identifikačné informácie podobné čiarovým kódom môžu byť vložené do objektu vytlačeného z plastu alebo železných vlákien a budú sa tak dať prečítať pomocou smartfónu.

Taktiež boli 3D vytlačené vstupné zariadenia, ako sú tlačidlá, otočné gombíky či posuvníky, aby mohli komunikovať s inteligentnými zariadeniami v domácnosti, ako napríklad hlasové ovládanie audio systému.