Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Invazívne lastúry sa dajú sledovať na základe ich DNA

Invazívne lastúry sa dajú sledovať na základe ich DNA
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím skôr sa zistí, že invazívne druhy sa nachádzajú v miestnom prostredí, tým sú vyššie šance, že ich zastavíte alebo obmedzíte skôr, ako sa situácia stane nezvládnuteľná. Výskumníci z univerzity v Ilinois tak nedávno zistili prítomnosť druhu invazívnych sladkovodných lastúr vďaka hľadaniu jej odlúčenej DNA v jazernej vode.

Tím vedcov v spolupráci s kolegami z univerzít v Rice, Notre Dame a Nevada v Reno vykonali analýzu takzvanej eDNA, čo je výraz pre enviromentálnu DNA. Ide o DNA, ktorá sa prenáša do prostredia vo forme exkrécií a iných biomateriálov. Podľa vedcov existuje vyššia možnosť, že práve z eDNA sa podarí odhaliť vzácne druhy, v porovnaní s tradičnými metódami prieskumu.

Napríklad v jazere alebo potoku sa pohybuje veľa DNA, ktorú môžu výskumníci zachytávať a identifikovať. Môže im povedať, aké organizmy sú prítomné, vrátane invazívnych druhov. Tím použil technológiu na vyhľadávanie DNA druhu malých lastúr známych pod menom Corbicula. Pochádzajú z východnej Ázie a rozšírili sa po celej Európe a USA. Niekedy sa rozmnožia do takého množstva, že upchajú vodovodné rúry a inak poškodzujú infraštruktúru.

Vedci otestovali 11 jazier v amerických štátoch Kalifornia a Nevada. O štyroch z nich bolo už predtým známe, že sa v nich tento druh lastúry vyskytuje, čo potvrdilo aj zistenie ich DNA počas testov. V ďalších siedmych jazerách DNA nebola detegovaná a lastúry v nich neboli hlásené ani pred týmto pokusom. Výsledkom je potvrdenie toho, že testy eDNA fungujú dobre a okrem detekcie invazívnych druhov by mohli v budúcnosti priniesť aj ďalšie spôsoby využitia.

Dlaň plná invazívnych lastúr druhu Corbicula.