Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvýkrát sa podarilo vytvoriť stabilný plazmový kruh na otvorenom vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plazma je jednou z mysterióznych fáz hmoty, ktorá sa na našej planéte nachádza iba veľmi krátko vo forme blesku, alebo je uzatvorená v neónových trubiciach. No teraz sa tímu inžinierov z inštitútu Caltech podarilo vytvoriť stabilný krúžok plazmy na otvorenom vzduchu iba za pomoci vysokotlakového prúdu vody a dosky z kryštálu. Táto technika by sa mohla v budúcnosti použiť pre skladovanie energie.

Plazma sa vytvára, keď sa ionizovaný plyn elektricky nabije a stane sa plynným, pričom za normálneho stavu nemá nastavený tvar. Pri umelom vytváraní je plazma zvyčajne uzavretá vo vákuových komorách alebo elektromagnetických poliach. Doteraz sa na otvorenom vzduchu podarilo vytvoriť plazmové kruhy len po dobu 10 milisekúnd.

Tím výskumníkov z inštitútu Caltech však prišiel s novou metódou, vďaka ktorej sa mu podarilo vytvoriť plazmové prstence, ktoré môžu existovať na otvorenom vzduchu neurčitú dobu, čiže dokiaľ je zachovaný zdroj energie. A ako je to možné?

Inžinieri jednoducho striekali vodu na dosku z kryštálu. Tento vodný prúd je mimoriadne úzky a pod vysokým tlakom, meria na šírku len 85 mikrónov a jeho tlaková sila je zhruba 620 barov. Voda sa tak opiera do dosky nárazovou rýchlosťou 305 metrov za sekundu. Tím prirovnáva tieto čísla k ľudskému vlasu, ktorý sa pohybuje rýchlosťou guľky.

Prvýkrát sa podarilo vytvoriť stabilný plazmový kruh na otvorenom vzduchu

Kryštálový povrch je záporne nabitý a keď ho voda zasiahne a vyteká z neho, nesie kladné nabité ióny. To vytvorí statický náboj, ktorý spôsobí, že elektróny prúdia ať na povrch vody a ionizujú atómy a molekuly vo vzduchu nad ňou. Takto sa vytvorí kruh plazmy vo vzduchu, ktorý zostane v stálom stave, dokiaľ prúdi voda na kryštálovú dosku. Krúžky majú priemer niekoľkých desiatok mikrónov a sú viditeľné pod mikroskopom.

Tím tvrdí, že generovanie plazmy bez nutnosti silných elektromagnetických polí alebo vzduchoprázdneho prostredia by mohlo v budúcnosti viesť k tomu, že budú plazmové systémy schopné ukladať energiu.