Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biológom sa podarilo na čele chrobáka rozvinúť funkčné tretie oko

Biológom sa podarilo na čele chrobáka rozvinúť funkčné tretie oko
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oko býva udávané ako príklad zložitosti vývoja v prírode, no evolúcia môže mať aj svoje skratky. Dokazuje to experiment z univerzity v Indiane, ktorý preukázal, ako môže prirodzený výber vytvoriť z existujúcich genetických stavebných zložiek aj komplexné vlastnosti. Tím pritom pre ilustráciu použil pomerne jednoduchý genetický nástroj pre vytvorenie funkčného tretieho oka na čele chrobákov.

Chrobáky dostali oči navyše už pri genetických štúdiách v minulosti, no bol to náročný proces a konečné výsledky nikdy nefungovali ako normálne oči. V týchto experimentoch sa hlavné regulačné gény musia aktivovať v novej časti tela, ako je napríklad noha alebo krídlo. Výskumníci z univerzity v Indiane prirovnávajú tento proces k Lego stavebnici. Vývoj nového fyzického znaku je súborom opätovného používania a rekombinovania „starých“ génov a vývojových procesov v nových kontextoch.

Nový experiment bol založený na predchádzajúcej vedeckej práci, počas ktorej došlo k náhodnému vytvoreniu ďalšieho oka na čele chrobáka. V tejto štúdii vedci izolovali gén známy po anglicky ako orthodenticle (odt), ktorý ovplyvňuje vývoj hlavy organizmu. Očakávali, že geneticky zmeneným chrobákom nebudú rásť rohy, no prekvapilo ich, že na tom mieste narástla ďalšia sada očí.

Biológom sa podarilo na čele chrobáka rozvinúť funkčné tretie oko.

Tentoraz tím výskumníkov vedome narušil tento gén, aby sa vytvorilo jedno komplexné oko. Následne skúmali funkciu nového orgánu pomocou niekoľkých testov, ktoré potvrdili, že nové oko má rovnaké bunkové typy, rovnaké gény a rastú v ňom potrebné nervové spojenia, aby sa správalo ako normálne oko.

Podľa slov vedcov to bol pomerne jednoduchý postup, ktorý si vyžadoval len menšie vyladenie génu, ktorý je spoločný pre väčšinu organizmov. Zatiaľ čo tretie oko medzi očami chrobáka znie skôr ako atrakcia, vedci tvrdia, že experimenty tohto typu môžu viesť k pochopeniu toho, ako sa môžu vyvinúť komplexné genetické vlastnosti, ktoré by mohli byť vstupnou bránou pre vývoj umelých orgánov na transplantáciu.