Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Menej negatívnych vibrácií dokáže poriadne zrýchliť 3D tlač

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače prináša množstvo využití nielen pre domácich „kutilov“, ale aj v komerčných oblastiach či v zdravotníctve. 3D tlačiarňam však stále trvá príliš dlho, kým vytlačia drobné a detailné objekty. Vedecký tím z univerzity v Michigane však našiel spôsob, ako výrazne skrátiť tlač bez akýchkoľvek znížení kvality alebo hardvérových aktualizácií.

Čím rýchlejšie 3D tlačiareň pracuje, tým viac vibruje. Platí to predovšetkým pre spotrebiteľské tlačiarne, ktoré sú zvyčajne vyrábané z ľahkých, flexibilných a lacných materiálov. Tieto vibrácie spôsobujú chyby v tlačovej úlohe a preto tlačiarne tlačia pomalšie.

Tento problém však vedci vyriešili s použitím takzvaných filtračných b-spline alogoritmov, ktoré aplikovali do softvéru 3D tlačiarne. Tieto algoritmy dokážu predvídať, pri ktorých okamihoch v tlačovej úlohe sa vyskytnú najväčšie vibrácie tlačiarne a preventívne upravia jej pohyb tak, aby tieto vibrácie kompenzovali.

Vedci vyriešili problém vibrácií 3D tlačiarne použitím takzvaných filtračných b-spline alogoritmov, ktoré aplikovali priamo do softvéru 3D tlačiarne.

Výsledným efektom použitia týchto algroritmov je to, že objekty, ktorých 3D tlač zvyčajne trvá niekoľko hodín, sa môže skrátiť až na polovicu. Vedci vidia využitie ich algoritmu ako súčasť aktualizácie firmvéru pre 3D tlačiarne, čo je softvér, ktorý obsahuje všetky potrebné inštrukcie pre jej správny chod. Týmto spôsobom by sa dal algoritmus integrovať do 3D tlačiarní bez ohľadu na ich veľkosť a typ.

Použitím anti-vibračných algoritmov sa vedcom podarilo dosiahnuť to, že objekty, ktorých 3D tlač zvyčajne trvá niekoľko hodín, sa môže skrátiť až na polovicu.