Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D vytlačené umelé srdce bije rovnako ako to živé

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zariadenia, ktoré sa v súčasnosti používajú na pumpovanie krvi v tele namiesto zdravého srdca, majú svoje nevýhody. Buď sú príliš veľké a držia pacientov na nemocničnom lôžku, alebo sú v podobe mechanických implantátov, ktoré môžu spôsobiť rôzne komplikácie. Vedci však teraz vyvinuli mäkké silikónové srdce, ktoré bije rovnako ako skutočné a mohlo by poskytnúť bezpečnejší a pohodlnejší spôsob, ako udržať čerpanie krvi v tele pacienta.

Umelé srdcia a iné zariadenia pre udržanie krvného obehu zvyčajne nahrádzajú poškodené srdce, kým pacient čaká na orgán od darcu alebo na obnovenie vlastného srdca. V tejto oblasti je potrebné veľa takýchto zariadení, pretože „čakací lístok“ na transplantáciu srdca je poriadne plný. Aj preto vedci neustále hľadajú spôsoby, ako vylepšiť existujúce riešenie alebo vyvinúť nové. Tímu vedcov z ETH Zürich sa pritom podarilo vytvoriť umelé srdce zo silikónu, ktoré je navrhnuté tak, aby čo najlepšie napodobňovalo vlastnosti skutočného ľudského srdca.Výskumníci z ETH Zürich s pomocou technológie 3D tlače vytvorili umelé silikónové srdce, ktoré má podobné vlastnosti ako skutočné ľudské srdce. Nové umelé srdce má približne rovnakú veľkosť ako ľudské srdce, váži 390 gramov a bolo vytvorené pomocou technológie 3D tlače a techniky odlievania vosku. Rovnako ako skutočné srdce, aj toto umelé má pravú a ľavú komoru, ktoré oddeľuje komora, ktorá slúži ako sval umelého orgánu. Keď sa táto komora nafukuje a vyfukuje vzduchom pod tlakom, čerpá tekutinu z oboch komôr.

Nové 3D tlačené silikónové srdce úspešne prešlo testami a čerpalo kvapalinu s viskozitou podobnou ľudskej krvi.

Počas testovania zariadenia výskumníci použili kvapalinu s podobnou viskozitou, ako má ľudská krv a zistili, že silikónové srdce v podstate funguje podobným spôsobom ako ľudské srdce. Existuje však jedno veľmi vážne obmedzenie, pretože materiál vydrží len približne 3 000 úderov, čo je asi 30 až 45 minút používania. No podľa vedcov je tento test prvým krokom, ktorý ukazuje možnú cestu vpred v oblasti vývoja umelých sŕdc.

Materiál 3D tlačeného umelého srdca však vydrží len okolo 3 000 úderov, čo je 30 až 45 minút.