Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný video systém dokáže na záberoch rozpoznať zbrane

Inteligentný video systém dokáže na záberoch rozpoznať zbrane
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kontrolné video systémy dokážu pomáhať bezpečnostnému personálu odhaliť zbrane na miestach, ako sú letiská, no vizuálne sledovanie každého človeka na každej obrazovke je náročné. Práve na to mysleli aj vedci zo španielskej univerzity v Granade, ktorí nedávno vyvinuli špeciálny systém, ktorý dokáže automaticky rozpoznať zbrane na videu.

Aj keď technológia rozpoznávania objektov alebo tvárí je s nami už niekoľko rokov, nový systém od výskumníkov z Grenady využíva pre rozpoznávanie umelú inteligenciu. Inak povedané, využíva technológiu strojového učenia sa a tak sa zo svojich úspešných či neúspešných pokusov dokáže poučiť a časom sa stáva ešte lepším pri identifikácii rôznych zbraní na videu.

Systém dokáže analyzovať video zábery v reálnom čase, pričom skúma päť snímok za sekundu. Ak systém „uvidí“ zbraň, spustí zvukový výstražný signál a detegovanú zbraň na obrazovke zvýrazní červeným rámom. Vedci počas testovania systému na známych filmoch, ako Pulp Fiction a Mission Impossible, v ktorých bol obraz v relatívne nízkej kvalite, zistili, že systém bol aj tak schopný odhaliť zbrane s presnosťou viac ako 96,5 percent.

Vedci z univerzity v Granade vyvinuli inteligentý systém, ktorý dokáže vo video záberoch automaticky odhaliť zbrane.

Okrem použitia nového systému pre detekciu zbraní vo videu v oblasti bezpečnosti navrhujú vedci, žeby ich technológia mohla byť použitá aj na kontrolu videí, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach a službách, ako je Facebook alebo YouTube. Takto by administrátori mohli ľahšie odhaľovať násilný a nevhodný obsah vo videách.