Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pitnú vodu zo slanej by mohli dodať škálovateľné solárne systémy

Pitnú vodu zo slanej by mohli dodať škálovateľné solárne systémy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina vody na zemskom povrchu je slaná a pre človeka nepitná, no procesy jej odsoľovania ju dokážu premeniť na konzumovateľnú vodu. Nie je to však príliš praktické riešenie, pretože proces si vyžaduje dostatok elektrickej energie, čo môže byť pre niektoré oblasti problémom. Nový systéme odsoľovania však využíva nanočastice pre získanie energie zo slnečného žiarenia a efektívnejšie destiluje slanú vodu bez potreby napájania elektrickou energiou.

Tento škálovateľný solárny systém bol vyvinutý v Centre pre nanotechnologickú úpravu vôd (Nanotechnology Enabled Water Treatment – NEWT) v univerzite Rice. Systém je založený na metóde membránovej destilácie, pri ktorej zohrievaná slaná voda prechádza cez hornú časť poréznej membrány. Vodná para sa dostáva cez membránu a zhromažďuje sa pod ňou vo forme čistej pitnej vody, no pri tomto procese sa stráca dosť energie.

Vedci z univerzity Rice pracujú na škálovateľnom solárnom systéme pre odsoľovanie vody.

Pre zvýšenie efektívnosti sa výskumníci rozhodli využiť silu slnečného žiarenia a vytvorili systém nazvaný ako Nanophotonics-enabled solar membrane distillation (Membránová destilácia podporovaná solárnou nanofotóniou – NESMD). Nanočastice čierneho uhlíka, ktoré absorbujú slnečné žiarenie, boli vložené do membrány. To pomohlo materiálu získať až 80 percent slnečného žiarenia, ktoré spôsobí rýchlejšie odparovanie vody a redukuje potrebu externého napájania elektrickou energiou, ktoré bežný systém potrebuje.

Výskumníci z univerzity Rice so zväčšenou verziou ich solárneho membránového destilačného systému.

Nový solárny destilačný systém bol testovaný vo forme dôkazového konceptu s použitím komory s hrúbkou len niekoľkých milimetrov a veľkosti asi troch poštových známok. Pol milimetrová vrstva slanej vody potom pretekala cez membránu. Tím výskumníkov po vytvorení väčšej verzie s rozmermi 70 x 25 centimetrov potvrdil, že systém je škálovateľný a sústredenie slnečného žiarenia prináša pozitívne výsledky pri odsoľovaní vody. V budúcnosti by takéto systémy mohli vytvárať pitnú vodu zo slanej a dodávať ju do domácností v mestách po celom svete.