Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny dron s navigačným systémom od Nvidie lieta aj bez GPS

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia GPS je v mnohých prípadoch užitočnou súčasťou pre navigáciu dronov, no stále exitujú oblasti, kde nie je signál alebo často vypadáva. Vývojári známeho výrobcu grafických kariet Nvidia však pracuj na navigačnom systéme, ktorý sa spolieha na vizuálne rozpoznávanie a strojové učenie tak, aby sa nestratil dron ani v hustom lese.

Namiesto zostrojenia nového dronu sa vývojári zo spoločnosti Nvidia rozhodli použiť bežne dostupný dron, do ktorého osadili svoj navigačný systém. Ten má vo svojom srdci počítačový modul Jetson TX1, do ktorého prúdia vizuálne údaje získané z dvojice kamier umiestnených na drone. Tím vývojárov chce využiť systém pre nízko letiace drony v oblastiach, kde je GPS signál slabý alebo nedostupný, ako sú napríklad hlboké lesy, kaňony, preplnené oblasti v mestách alebo pre kontrolu tovaru v skladoch. Systém by sa dal dokonca prispôsobiť aj pre hľadanie poškodených káblov pod vodou.

Spoločnosť Nvidia vyvíja navigačný systém pre drony, s ktorým dokážu lietať aj bez signálu GPS.

Celé to funguje na vizuálnom rozpoznávaní okolia a vypočítaní správnej cesty. Navigačný systém sa tiež môže pochváliť schopnosťou vyhýbania sa prekážkam a vlastným rozhodovaním sa o trase, ktorá je pre neho najprijateľnejšia. Vývojári si už otestovali schopnosti navigačného systému priamo v teréne, kedy mal dron za úlohu, samozrejme bez použitia GPS, preletieť stredom lesnej cesty trasu dlhú jeden kilometer a zároveň sa musel vyhýbať prekážkam.

Na zelených plochách sa zobrazuje miesto, kde sa dron rozhodol lietať, zatiaľ čo červená farba označuje odmietnutie trasy.

Dlhodobým cieľom projektu je umožniť naprogramovanie súradníc do navigačného systému s kamerami a potom nechať stroj sa pohybovať autonómne. V krátkodobom časovom horizonte sa vyvíja softvér, ktorí si konštruktéri budú môcť stiahnuť a používať pre vlastné výtvory, ktoré tak získajú schopnosti navigácie pomocou vizuálnych údajov.

Schopnosti vizuálneho navigačného systému, založenom na počítačovom module Jetson TX1, si Nvidia odskúšala priamo v teréne.