Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Atlas dokáže s ľahkosťou prejsť nerovným a vratkým terénom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty od spoločnosti Boston Dynamics sú známe svojou schopnosťou udržiavať rovnováhu, pohybovať sa prostredím s prekážkami, či zdvihnúť sa samé po páde zo zeme. Humanoidný robot Atlas pritom demonštroval svoju zručnosť už niekoľkokrát.

Začiatkom tohto roka dokázal robot Atlas balansovať na hrane dosky z preglejky, ktorá mala hrúbku menej ako 2,5 centimetra, po dobu až 22 sekúnd. Počas toho sa spoliehal na algoritmus riadenia, ktorý vyvinuli výskumníci z Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC). Teraz výskumníci z inštitútu vložili do robota nový kontrolný algoritmus, ktorý humanoidnému robotovi umožňuje zabezpečiť pevnú oporu pri chôdzi po komplikovanom teréne.

Robot Atlas si vďaka novému algrotimu dokázal poradiť s prechodom po komplikovanom teréne

Robot Atlas si vďaka tomu poradil s výzvou, ktorú pred neho výskumníci predložili v podobe rozložených betónových tvárnic, z ktorých niektoré boli šikmo uložené vo vratkom štrkovom podloží. Atlas pomocou algoritmu hľadal pevnú oporu tak, že presunutím váhy jeho natiahnutej nohy určil optimálnu rovnováhu a po dosiahnutí stabilného umiestnenia nohy urobil robot rýchly krok na ďalšiu pozíciu. Počas presunu rýchlo zdvíha svoj trup a pohybuje svojou druhou nohou dopredu.

Výskumníci z IHMC hovoria, že Atlas nepotrebuje vedieť, aký druh terénu ho čaká nabudúce, pretože je schopný udržať rovnováhu, aj keď je jeho noha umiestnená na tenkom kontaktnom mieste, ako boli práve betónové tvárnice, rozložené pod uhlom.