Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota pracuje na prelomovej batérii, ktorá nahradí lítium horčíkom

Toyota pracuje na prelomovej batérii, ktorá nahradí lítium horčíkom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z Toyota Research Institute of North America (TRINA) predpokladajú, že sa im podarilo nájsť efektívny spôsob použitia horčíka v akumulátoroch. Horčík by nahradil lítium, ako oveľa bezpečnejší a viac energeticky hustejší prvok, v batériách určených pre všetky možné využitia, od mobilných telefónov až po automobily.

Už nejakú dobu bol horčík v oblasti dobíjacích batérií považovaný ako potenciálna náhrada za lítium. Lítium nie je stabilný na vzduchu a môže vzplanúť. Aby boli lítium-iónové batérie bezpečnejšie, museli sa v nich zredukovať ióny a lítium bolo vložené do grafitových tyčí. Tým sa dosiahlo zníženie množstva kovu, teda zníženie hustoty, ktorá obmedzuje množstvo uloženej energie v lítium-iónových batériách.

Na druhej strane horčík je stabilný v atmosfére a má potenciál na vyššiu energetickú hustotu, čo znamená väčšiu kapacitu uloženej energie, ako v prípade lítia. Problémom je však vytvorenie elektrolytu, ktorý nedegraduje vlastnosti horčíka a zároveň ponúka efektívny prenos energie. Šancu na prekonanie týchto ťažkostí priniesol až výskum v oblasti vodíkových palivových článkov.

Toyota, Toyota Research Institute of North America, TRINA, batéria, horčík, lítium, elektrolyt, veda, výskum, akumulátor, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Hlavná vedkyňa a chemický inžinier Toyoty, pani Rana Mohtadi, zistila, že vlastnosti pre uchovávanie vodíkového materiálu by mohli byť priaznivé aj pre batérie založené na horčíku. Vytvorila vedecký tím, ktorý sa začal týmto návrhom intenzívne zaoberať. Ich objav a práca na projekte bola publikovaná online na portáli Angewandte Chemie International Edition.

Vedecký tím z Toyoty dúfa, že ich štúdia by mohla pomôcť iným výskumníkom urýchliť vývoj použiteľných akumulátorov na báze horčíka. No ešte ubehne veľa času, kým budeme môcť používať zariadenia s horčíkovými batériami. Výskumníci odhadujú, že kým sa takéto batérie dostanú do sériovej výroby, prejde 20 rokov. Práve zverejnenie objavu odbornej verejnosti by mohlo pomôcť tento čas skrátiť.