Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SUSTAIN: Nádrž pre simuláciu účinkov hurikánov

SUSTAIN: Nádrž pre simuláciu účinkov hurikánov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z celého sveta sa zaujímajú o silné búrky a ako nárazy vetra, ktorý s nimi súvisí, pôsobí na hladinu oceánov. Aby dokázali emulovať veterné podmienky takéhoto rozsahu, bolo potrebné vytvoriť pre tieto pozorovania umelé prostredie vo forme umelých nádrží. Najnovším prírastkom je novo spustená nádrž, ktorá sa nachádza na pôde univerzity v Miami. Je unikátna tým, že je navrhnutá na štúdium silných búrok až do kategórie päť.

Doteraz vedci z tejto univerzity používali o niečo menšiu verziu tohto systému pre emuláciu správania sa vĺn a vetra. Model bol meter široký a simuloval rýchlosť vetra, porovnateľnú s búrkami kategórie tri. Nová nádrž nesie názov Surge-Structure-Athmosphere-Interaction (SUSTAIN) a jej výstavba stála univerzitu 15 miliónov dolárov.

Nádrž SUSTAIN je 20 metrov dlhá a jej šírka je až 6 metrov. Je jediná svojho druhu na svete s dostatočnou kapacitou pre simuláciu hurikánov s rýchlosťou vetra v najvyššej kategórii číslo päť podľa tabuľky SSHS (Saffir-Simpson hurricane scale). V tejto kategórii dosahuje vietor rýchlosť vyššiu ako 252 km / h.

búrka, hurikán, Miami, more, oceán, počasie, rýchlosť vetra, simulácia, SUSTAIN, testy, tropická búrka, univerzita, veda, vedci, vietor, vlny, vodná nádrž, výskum, technológie, novinky

Počiatočné štúdie v zariadení by mali skúmať šírenie ropných škvŕn a správanie sa rybárskych sietí pri vzniku takejto silnej búrky na povrchu oceánu. V pláne je tiež simulácia klimatických zmien. Zmena teploty vody či jej slanosti môže viesť k informáciám , aké množstvo oxidu uhličitého sa presúva počas tropických búrok medzi oceánom a atmosférou.

Nové výskumné centrum SUSTAIN tiež môže v budúcnosti ovplyvniť plánovanie a výstavbu budov. Postavením modelov stavebných objektov a infraštruktúry môžu vedci získať poznatky o tom, ako sa vietor a vlny správajú v blízkosti pevniny a aký dopad majú na tieto stavby. Zariadenie by tiež mohlo časom viesť k lepším predpovediam úrovne ničivej sily hurikánov.