Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel ISEF: Mladí vedci zo Slovenska opäť úspešní

Intel ISEF: Mladí vedci zo Slovenska opäť úspešní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fantastickým úspechom je aj tohtoročná účasť mladých vedcov zo Slovenska na najprestížnejšom celosvetovom podujatí pre mladých vedcov. Len pre informáciu, do finále 1700 stredoškolákov sa prepracovali vďaka nominácií združenia AMAVET spomedzi viac ako sedem miliónov mladých študentov z celého sveta.

Projekt Martina Holického z Bratislavy o domácej diagnostike chronického ochorenia obličiek získal tretie miesto s cenou 1000USD v kategórii zabudovaných systémov a projekt mapovania a orientácie v 3D priestore Daniela Zvaru zo Žiliny získal jedno tretie miesto s cenou 1000 USD v kategórii systémových aplikáciách dokonca aj jedno špeciálne ocenenie – štvrté miesto s cenou 500USD udeľované SPIE, medzinárodnou spoločnosťou pre optiku a fotóny.

Martin Holický, finalista, Intel, ISEF, ISEF 2015, vedci, súťaž, talent, výskum, veda, technológie

„Dnešné výsledky nás napĺňajú obrovskou hrdosťou, talentovaní mladí vedci zo Slovenska už niekoľko rokov po sebe dokazujú, že si zaslúžia čestné miesto histórii súťaže mladých vedcov Intel ISEF,“ hovorí Pavel Svoboda, manažér spoločnosti Intel, ktorý je za Intel ISEF zodpovedný.

Súťaž, ktorá je považovaná za „olympiádu vedeckých talentov“, od roku 1950 organizuje Spoločnosť pre vedu a spoločnosť, od roku 1997 prebieha s podporou spoločnosti Intel.

Daniel Zvara, finalista, Intel, ISEF, ISEF 2015, vedci, súťaž, talent, výskum, veda, technológie

Pavel Svoboda pokračuje, “táto súťaž nie je iba o jednotlivých projektoch. Pre študentov so záujmom o vedu sa Intel ISEF stal vrcholom, účasť na finále podujatia im otvára cestu na mnohé prestížne univerzity, vytvára neoceniteľné kontakty s nositeľmi Nobelovej ceny či dáva im možnosť konzultovať svoje vedecké práce s osobnosťami, ktoré ich inšpirujú a o ktorých iba čítali v knihách, či vedeckých časopisoch. Dokonalým príkladom je mladá Slovenska, Michaela Brchnelová, minuloročná víťazka prvej ceny za astronómiu. Je po nej pomenovaný asteroid, onedlho odchádza študovať na prestížnu univerzity do Holandska a má prístup do experimentálneho prístroja na ISS, kde okrem nej má prístup už iba americká NASA.“

Absolútne prvé miesto a ocenenie Gordona E. Moora s cenou 75.000 USD na tohtoročnom Intel ISEF získal iba 17-ročný Raymond Wang z Kanady za projekt zlepšovania kvality vzduchu v lietadlách. Tento systém zabezpečuje zlepšenie kvality vzduchu v lietadlách 190-násobne pričom 55-násobne redukuje koncentráciu vdychovaných patogénov vo vzduchu, pričom je jednoducho a s rozumne nízkými nákladmi okamžite aplikovateľný v súčasných lietadlách.

Dvaja výhercovia ocenenia Nadácie Intel pre mladých vedcov v hodnote 50.000 USD sú 16 ročná Nicole Ticea z Kanady (systém lacnej diagnostiky HIV) a 18-ročný Karan Jerath z Texasu (zdokonaľovanie a testovanie nového zariadenia na regeneráciou podmorských olejov po nehodách).

Predchádzajúce slovenské úspechy na Intel ISEF:

2014 (1. miesto a 2.miesto)

1. miesto: Michaela Brchnelová, Gymnázium Juraja Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave, projekt O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove, navyše aj špeciálne ocenenie.

2. miesto získal spoločný projekt Michala Géciho a Martina Liščinského s názvom Štúdia topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov, za ktorý získali odmenu 1 500 dolárov. Obaja mladí vedci študujú na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského v Košiciach

2013 (2. a 3. miesto)

2. miesto: Michaela Brchnelová, projekt X-ray merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov.

3. Miesto a špeciálna cena: Michal Račko z Martina, projekt Konštrukcie Farnsworthovho fúzora

2012 (3. miesto)

Peter Horváth, žiak Gymnázia Jána Chalupku z Brezna získal tretiu cenu v kategórii chémia

2011 (4. miesto), 2010 (2. miesto)

Marek Buchman, Bratislava, Škola pre Mimoriadne nadané deti a Gymnázium

(Zdroj: Tlačová správa Intel)