Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

PNAS: Materinský jazyk má v mozgu nezmazateľnú stopu

PNAS: Materinský jazyk má v mozgu nezmazateľnú stopu
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
21. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najnovšia štúdia publikovaná v Proceedings of the National Academy od Sciences došla k záveru, že na bábätká počas prvého roku života vplýva jazyk okolia až tak, že po adopcii do inej krajiny táto stopa prvotného jazyka ostane a dieťa je schopné reagovať na materinský jazyk i v prípade, že ním nerozpráva.

Štúdia publikovaná v Proceedings of the National Academy od Sciences pochádza od vedcov z USA, ktorí sa zaoberali napríklad prípadom malého čínskeho dievčatka, ktoré bolo ako 12-mesačné adoptované do francúzsky hovoriacej rodiny v Kanade. Podľa vedcov reagovalo na tóny čínskeho jazyka, napriek tomu, že ročné dieťa nemá „vedomé chápanie jazyka“.

Jazyk

Do experimentu bolo začlenených 49 dievčat vo veku od 9 do 17 mesiacov z oblasti Montrealu. Rozdelili ich na 3 skupiny – teda jednojazyčné francúzsky „hovoriace“ bábätká, ktoré vplyvu čínštiny nemali byť kde vystavené. Druhú skupinu tvorili bilingválne bábätká s francúzštinou a čínštinou, kým v tretej boli čínske adoptované deti. Všetky tri skupiny potom počúvali pseudo slová, ktoré využívali čínsky tón hlasu. Skeny magnetickej rezonancie ukázali, že adoptované deti mali rovnakú mozgovú aktivitu ako deti, ktoré boli bilingválne – napriek tomu, že nerozumeli.

Takže pozor, vyzerá to tak, že ak pochádzate z inej krajiny, bude pre vás jednoduchšie učiť sa váš originálny jazyk, od ktorého ste boli „odtrhnutí“.

(Zdroj: The Guardian)