Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najvýkonnejšia grafická karta na svete cieli najmä na výskumníkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia je známa prevažne medzi hráčmi počítačových hier, no jej grafické karty nepomáhajú len v tejto oblasti. Najnovší prírastok s názvom Titan V sa totiž zameriava na vedcov a výskumníkov a môže sa pochváliť tým, že ide o doteraz najvýkonnejšiu grafickú kartu na svete, ktorá bola vytvorená pre PC.

Nová grafická karta Titan V má za cieľ premeniť počítač na superpočítač s umelou inteligenciou. Je založená na architektúre Nvidia Volta a dosahuje až 9 násobok hrubej výpočtovej sily oproti svojmu predchodcovi. Karta obsahuje 21,1 miliardy tranzistorov a nové jadrá Tensor Core sú špeciálne navrhnuté pre hĺbkové strojové učenie s výkonom 110 teraflopov. Karta je teda navrhnutá tak, aby zvládala riešiť aj tie najťažšie výpočtové úlohy pre vedecké simulácie.

Spoločnosť Nvidia predstavila Titan V - najvýkonnejšiu grafickú kartu na svete pre PC.

Architektúra Volta je tiež navrhnutá tak, aby lepšie zvládala pracovné zaťaženie v kombinácii výpočtov a adresných kalkulácií vďaka nezávislými celočíselnými premennými a dátami s pohyblivou čiarkou. Okrem toho kombinácia dátovej vyrovnávajúcej pamäte L1 a jednotky zdieľanej pamäte by karta mala mať vylepšený výkon a uľahčí tak samotné programovanie v náročných vedeckých aplikáciách.

Grafická karta Nvidia Titan V je založená na architektúre Volta a obsahuje 21,1 miliardy tranzistorov a nové jadrá Tensor Core sú špeciálne navrhnuté pre hĺbkové strojové učenie s výkonom 110 teraflopov.

Napriek obrovskej surovej výpočtovej sile, spoločnosť Nvidia tvrdí, že grafická karta Titan V má dvojnásobnú energetickú účinnosť ako predchádzajúca generácia s architektúrou Pascal. Karta má prerobený dizajn streamingového procesoru v strede plošnej dosky, ktorý by mal priniesť zvýšenie výkonnosti v porovnaní s predchádzajúcim modelom grafickej karty Titan Xp.

Nová grafická karta Nvidia Titan V s architektúrou Volta je už teraz k dispozícii za cenu 2 999 dolárov.

Grafická karta Nvidia Titan V je navrhnutá tak, aby zvládala riešiť aj tie najťažšie výpočtové úlohy pre vedecké simulácie.