Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Adobe pracuje na pokročilom algoritme pre retušovanie fotografií

Adobe pracuje na pokročilom algoritme pre retušovanie fotografií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatické nástroje v aplikáciách Photoshop a Lightroom si prešli dlhým vývojom, no v prevažnej miere pomáhajú používateľom pri práci s fotografiami na bežnej úrovni. To by sa ale mohlo čoskoro zmeniť, pretože podľa novej správy o výskume je Adobe na dobrej ceste k automatizácii viac umeleckých aspektov pri retušovaní fotografií.

V rámci projektu Deep Photo Style Transfer sa podarilo výskumníkom zo spoločnosti Adobe, v spolupráci s univerzitou Cornell, vyvinúť algoritmus, ktorý aplikuje štýl z referenčnej fotografie na originál bez toho, aby pritom vznikali nejaké nedokonalosti, ktoré sa bežne vyskytujú pri manipulácii s fotografiami prostredníctvom nástrojov poháňaných umelou inteligenciou.

Výskumníci z Adobe v spolupráci s univerzitou Cornell vyvinuli algoritmus pre automatizované retušovanie fotografií podľa refernčného snímku

A ako vlastne tento algoritmus pracuje? Napríklad si zoberme originálnu fotografiu dennej panorámy mesta, ktorá sa spáruje s referenčnou fotografiou odlišnej panorámy mesta v noci. Výsledkom je fotografia pôvodnej panorámy mesta, ktoré sa ponára do tmy. Alebo originál žltého kvetu, ktorý sa spáruje s referenčnou fotografiou červenej ruže a výsledkom je červený kvet.

Výsledkom sú fotorealistické snímky, u ktorých by nemali vznikať badateľné odchýlky a deformácie

Výsledky pokročilej technológie algoritmu sú na vzorkách fotorealistické, pričom neobsahujú falošný maliarsky efekt a relatívne to vyzerá tak, že nevznikajú ani nejaké odchýlky, ako sú nepresné tiene, falošné textúry, narušenia alebo artefakty. Samozrejme, že v správe o výskume boli výsledky prezentované na malej sade snímok v nižšom rozlíšení, ale aj tak vyzerá táto automatizovaná technológia retušovania dosť sľubne.

Spoločnosť Adobe sa zatiaľ nevyjadrila, či alebo kedy sa tento algoritmus stane súčasťou jej softvérového balíka. Výskum však naznačuje, že použitie podobných algoritmov umelej inteligencie môže v budúcnosti priniesť zaujímavé nástroje.

Pokročilý algoritmus pre automatizované retušovanie fotografií prináša sľubné výsledky