Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Infračervené lúče by mohli viesť k rekordne rýchlym bezdrôtovým sieťam

Infračervené lúče by mohli viesť k rekordne rýchlym bezdrôtovým sieťam
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezdrôtová prenosová technológia Wifi sietí je založená na princípe odosielania dát prostredníctvom rádiových vĺn, no vývojári sa už nejaký ten čas zaoberajú aj systémami, ktoré sa spoliehajú na infračervené alebo viditeľné svetelné lúče. Tie majú potenciál dosahovať oveľa vyššie prenosové rýchlosti.

Nový systém bezdrôtového prenosu dát, ktorý vyvíja tím vedcov z Technologickej univerzity Eindhoven (TU / e), využíva infračervené lúče vysielané anténami namontovanými na strope miestností. Vedci tvrdia, že ich vytvor je schopný dosahovať prenosovú rýchlosť viac ako 40 Gbps bez ohľadu na to, koľko zariadení je pripojených v sieti.

Dnešné Wifi siete s rádiovými vlnami s frekvenciou 2,5 GHz alebo 5 GHz môžu dosiahnuť ideálnu prenosovú rýchlosť asi 300 Mbps, no v priemere je to oveľa menej a záleží aj od počtu pripojených zariadení do siete. Ďalší systém, nazývaný aj „Li-Fi“ využíva k prenosu dát svetelné vlny, a to buď prostredníctvom viditeľného svetla alebo infračerveného spektra. Prenosové rýchlosti môžu dosahovať až 10 Gbps a systém je údajne bezpečnejší, ako Wifi, pretože je potrebná viditeľnosť medzi zariadením a vysielačom.

Nový systém vyvíjaný v TU / e je založený na svetelných anténach, ktoré by sa mohli montovať na strop k nosníku, aby mohli poskytnúť pripojenie k internetu po celej miestnosti. Signál bude zasielaný k anténam pomocou optického vlákna a odtiaľ sa presunie cez pár „pasívnych difrakčných mriežok“. Ktorých úlohou bude prenos rôznych vlnových dĺžok svetla pod rôznymi uhlami.

Infračervené lúče by mohli viesť k rekordne rýchlym bezdrôtovým sieťam (Ilustračné foto)

Ak sa použije väčšie množstvo týchto antén, tak keď zariadenie nebude mať priamu viditeľnosť k jednej z nich, určite zachytí inú anténu v priestore bez toho, aby si používateľ všimol nejaké preskočenie. Systém bude presne vedieť, kedy sa má prepnúť na inú anténu na základe sledovania rádiových signálov vysielaných zariadením do antény, ktoré sa využijú tiež pre upload dát späť do internetovej siete.

Pri frekvenciách až do 200 THz by mohol systém dosahovať prenosovú rýchlosť až do 42,8 Gbps s dosahom 2,5 metra, pričom lúče sú úplne bezpečné pre ľudské zdravie. Anténa pritom určí špecifickú vlnovú dĺžku pre každé zariadenie, takže nebude problém s kolísaním prenosovej rýchlosti pri pripojení viacerých zariadení naraz.

Celý systém je zatiaľ prevažne v teoretickej rovine, no tím vedcov dúfa, že v priebehu niekoľkých rokov by už mohli byť do neho prepojené prvé monitory, notebooky, tablety či smartfóny.