Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Riadenie vyrovnávajúcej pamäte zvyšuje rýchlosť aplikácií o 9,5 percenta

Riadenie vyrovnávajúcej pamäte zvyšuje rýchlosť aplikácií o 9,5 percenta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zo Samsung Electronics v spolupráci so štátnou univerzitou v Severnej Karolíne (NC State) vylepšili účinnosť, s ktorou počítačové procesory hľadajú a získavajú dáta, ktoré potrebujú z pamäte. Vylepšenie prináša navýšenie rýchlosti o viac ako 9 percent pri súčasnom znížení spotreby energie o viac ako 4 percentá.

Hoci počítače ukladajú dáta, s ktorými manipulujú, do hlavnej operačnej pamäte RAM, údaje pravidelne požadované od procesora sa dočasne ukladajú do medzipamäte DRAM, ktorá požadované dáta vyvolá oveľa rýchlejšie. Dáta sú ukladané vo veľkých blokoch, ktoré umožňujú procesoru vyhľadať potrebné údaje, no v týcho makroblokoch môžu byť obsiahnuté i nežiaduce údaje, ktorých vyvolanie míňa čas aj energiu.

Pridaním vyrovnávajúcej pamäte, ktorá sa učí v čase o konkrétnych údajoch z každého makrobloku dát pre procesor, boli vedci schopní zlepšiť efektivitu načítania dát viacerými spôsobmi. Urýchlili vyhľadávanie dát tak, že vyrovnávajúca pamäť komprimovala makrobloky, aby obsahovali len relevantné dáta a takto stlačené makrobloky uvoľnili miesto pre ostatné údaje, ktoré by potreboval procesor z pamäte.

Vedci pracujú na riadenej vyrovnávajúcej pamäti, ktorá zvýši rýchlosť aplikácií o viac ako 9 percent

Táto technika sa nazýva Dense Footprint Cache (DFC) a bola porovnávaná so súčasnými metódami riadenia DRAM s použitím procesora a simulátoru pamäte. Výskumníci zistili, že po spustení 3 miliárd inštrukcií pre jednotlivé testované aplikácie sa zvýšila rýchlosť o 9,5 percenta a znížila sa spotreba energie o 4,3 percenta.

Prístup cez DFC významne znížil chybovosť LLC pri čítaní medzipamäte. Tá nastáva v prípade, keď sa procesor pokúsi načítať údaje, ktoré sa vo vyrovnávajúcej pamäti nenachádzajú a musí ich následne získať z hlavnej operačnej pamäte. Pri testovaní techniky DFC za pomer chybovosti LLC znížila o 43 percent.