Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový neviditeľný plášť ukryje drobné trojrozmerné predmety

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedcom z univerzity Barkley sa podaril vyvinúť skladací, ultra tenký neviditeľný plášť, ktorý dokáže obaliť mikroskopické objekty ľubovoľného tvaru, ktoré sa tak stanú nezistiteľné vo viditeľnom spektre. Technológia by mohla byť užitočná pri pokrývaní mikroelektronických komponentov, aby sa uchránili od zvedavých očí.

Objekty pokryté plášťom zmiznú z dohľadu tak, že plášť využíva nezvyčajné optické vlastnosti takzvaných metamateriálov. Sú to špeciálne zlúčeniny, ktoré manipulujú so svetlom jedinečným spôsobom tak, že riadia tok svetla okolo povrchu plášťa a svetlo sa neodráža od neho alebo od pokrytého objektu.

Tím vedcov pod vedením Xiang Zhanga dosiahol významný pokrok v spracovaní metamateriálov a tak ich neviditeľný plášť je ultra tenký s hrúbkou iba 80 nanometrov. Nemá problémy s fázovou detekciou, ako je tomu u predchádzajúcich neviditeľných plášťoch. Pracuje v oblasti viditeľného svetleného spektra a údajne by mohol byť zväčšení aj pre ochranu makroskopických objektov.

plášť, neviditeľný plášť, univerzita, Barkley, vedci, veda, vývoj, metamateriál, nanoanténa, rozptyľ svetla, svetlo, zrkadlenie, predmet, neviditeľnosť, vlnová dĺžka svetla, technológie, novinky

Plášť funguje používaním siete zlatých nanoantén, pričom každá z nich manipuluje s fázou svetelnej vlny a rozptyľuje ju mimo dosah plášťa. Napríklad ak je zahalený objekt osvetlený svetelnou vlnovou dĺžkou 730 nm (tmavo červená), antény spôsobia, že plášť sa začne správať ako dokonale rovné zrkadlo bez ohľadu na jeho tvar.

Vedci testovali neviditeľný plášť obalením objektov vo veľkosti buniek, ktoré mali veľmi nepravidelný tvar. Hoci je táto technológia v počiatkoch, výsledky sú sľubné a už teraz by táto aktuálna verzia mohla nájsť uplatnenie v skrývaní rozloženia elektronických súčiastok, ktoré sú citlivej povahy, či by mohla napomáhať rozvoju optických počítačov.

plášť, neviditeľný plášť, univerzita, Barkley, vedci, veda, vývoj, metamateriál, nanoanténa, rozptyľ svetla, svetlo, zrkadlenie, predmet, neviditeľnosť, vlnová dĺžka svetla, technológie, novinky